Osniva se međunarodni antikorupcijski sud; Radiće po principima Haškog tribunala

Izvor: B92, 14.Jun.2021, 16:14

Osniva se međunarodni antikorupcijski sud; Radiće po principima Haškog tribunala

Sarajevo -- Advokat Tomislav Šunjka ekskluzivno je najavio da se uskoro osniva međunarodni antikorupcijski sud koji će delovati na principima Haškog tribunala.

"U vrlo skoro vreme biće osnovan novi međunarodni antikorupcijski sud, a nakon Deklaracije o borbi protiv korupcije UN-a i najavljenih sankcija Sjedinjenih Američkih Država za države Zapadnog Balkana", rekao je Šunjka.

Šunjka je kazao da će antikorupcijski sud funkcionisati na principima Haškog tribunala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Tiče se slučajeva velike korupcije, gde domaće pravosuđe ne preuzima odgovornost, ne pokrene procese i ne procesuira počinioce. Oni će to preuzimati. Ne znam tačno datum otvaranja, ali vrlo uskoro", izjavio je.

Dodao je da se američke sankcije, u vezi sa Zapadnim Balkanom, tiču onih osoba koje destabilizuju političku situaciju, krše ljudska prava i bave se korupcijom.

"Postoji jedan potpuno novi pravni poredak van naših granica, koji se odnosi na korupciju, koji je promakao ispod radara. Između 2. i 4. juna održana je prva specijalizovana sednica Ujedinjenih nacija (UNGASS), koja je donela Deklaraciju o borbi protiv korupcije. Neposredno iza toga, američka administracija na čelu s Džoom Bajdenom je donela uredbu koja je borbu protiv korupcije stavila u fokus", kazao je.

Šunjka je istakao da, što se tiče tzv. američke crne liste, na kojoj je trenutno predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, radi se o diskrecionoj listi OFAC-a, odnosno Ureda za kontrolu imovine stranaca.

"Oni donose odluke prema informacijama iz medija, s terena, američkih ambasada, zvaničnih organa i diskreciono odlučuju ko će se naći na njoj. Ali, na njoj se ne nalaze osobe koje pomažu osobama koje su na toj listi i one su na toj listi."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.