Osniva se sud sličan Haškom tribunalu

Advokat Tomislav Šunjka ekskluzivno je najavio da se uskoro osniva međunarodni antikorupcijski sud koji će delovati na principima Haškog tribunala.

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 14.06.2021.

16:00

Osniva se sud sličan Haškom tribunalu
Shutterstock/ALDECA STUDIO

"U vrlo skoro vreme biće osnovan novi međunarodni antikorupcijski sud, a nakon Deklaracije o borbi protiv korupcije UN-a i najavljenih sankcija Sjedinjenih Američkih Država za države Zapadnog Balkana", rekao je Šunjka.

Šunjka je kazao da će antikorupcijski sud funkcionisati na principima Haškog tribunala.

"Tiče se slučajeva velike korupcije, gde domaće pravosuđe ne preuzima odgovornost, ne pokrene procese i ne procesuira počinioce. Oni će to preuzimati. Ne znam tačno datum otvaranja, ali vrlo uskoro", izjavio je.

Dodao je da se američke sankcije, u vezi sa Zapadnim Balkanom, tiču onih osoba koje destabilizuju političku situaciju, krše ljudska prava i bave se korupcijom.

"Postoji jedan potpuno novi pravni poredak van naših granica, koji se odnosi na korupciju, koji je promakao ispod radara. Između 2. i 4. juna održana je prva specijalizovana sednica Ujedinjenih nacija (UNGASS), koja je donela Deklaraciju o borbi protiv korupcije. Neposredno iza toga, američka administracija na čelu s Džoom Bajdenom je donela uredbu koja je borbu protiv korupcije stavila u fokus", kazao je.

Šunjka je istakao da, što se tiče tzv. američke crne liste, na kojoj je trenutno predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, radi se o diskrecionoj listi OFAC-a, odnosno Ureda za kontrolu imovine stranaca.

"Oni donose odluke prema informacijama iz medija, s terena, američkih ambasada, zvaničnih organa i diskreciono odlučuju ko će se naći na njoj. Ali, na njoj se ne nalaze osobe koje pomažu osobama koje su na toj listi i one su na toj listi."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: