Osmaci završili test iz srpskog

Izvor: Studio B, 17.Jun.2012, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmaci završili test iz srpskog

Osmaci danas polagali završni ispit iz maternjeg jezika, sutra test iz matematike. Ministar Žarko Obradović izvukao kombinaciju sa rednim brojem dva.

U klupama širom Srbije malu maturu polaže 78.004 osmaka, slobodnih mesta u srednjim školama ima 83.335.Preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati 21. juna.

Na testu je deset zadataka nepoznato, pet pitanja je identično zadacima iz zbirki, a pet sa izmenjenim sadržajem. Svaki zadatak nosi po jedan bod. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Rešenja današnjeg testa iz srpskog biće obljavljen oko 13 sati na sajtu Ministarsva prosvete i nauke (www.mpn.gov.rs). Osmaci sutra polažu test iz matematike.

Test iz srpskog (maternjeg) jezika počeo je u 10 sati, a 15 minuta pre toga ministar Žarko Obradović je u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a i Prvom programu Radio Beograda od tri ponuđene izvukao kombinaciju sa rednim brojem dva.

"Bilo je dovoljno vremena da se prouče zadaci i mislim da su đaci spremni. Bila su i dva probna testiranja", kazao je Obradović i poželeo sreću osmacima.

U utorak je test iz matematike, a preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati 21. juna. Ako je đak sprečen da pristupi polaganju završnog ispita, zbog bolesti ili iz drugog razloga, roditelj, odnosno staratelj obavezan je da to prijavi odeljenskom starešini, najkasnije sat pre početka testa. U tom slučaju đaci će polagati malu maturu u avgustu.

Upražnjenih mesta u srednjoškolskim klupama ostaće sigurno. Ukupno ih ima 83.335, što je za 5.331 više nego što će malih maturanata izaći na poslednji ispit u osnovnoj školi, navodi "Politika".

Polaganje, oba dana, počinje u 10 sati, ali đaci treba da dođu u školu 45 minuta ranije. Na ispit treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem učenika, koji će im kasnije poslužiti da provere konačne rezultate na sajtu Ministarstva prosvete i nauke, posvećenom upisu u srednje škole.

Znanje, grafitna olovka, gumica i plava hemijska olovka su sve što im je potrebno da ponesu na test iz srpskog. Uz to, za matematiku, od pribora treba da imaju i lenjir, trougao i šestar. Na ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, beležaka, papira, svezaka - bilo čega što ne spada u propisani pribor.

Dok testiranje traje i razgovor je zabranjen, a roditelji ne mogu da uđu u škole. Đaci neće smeti da izađu iz ispitne sale pre 10.45 sati, niti od 11.45 do podneva, kada se provera znanja završava.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borba osmaka za svaki bod

Izvor: B92, 16.Jun.2012, 22:25

Beograd -- Osmaci u ponedeljak polažu malu maturu, najpre iz srpskog jezika, u utorak iz matematike. Ove godine kontrola će biti stroža, i za đake i za profesore..Test iz srpskog, odnosnog maternjeg jezika, počinje u deset časova, a imaće ukupno dva sata da odgovore na 20 pitanja. Dan kasnije...

Nastavak na B92...

MALA MATURA: Test iz maternjeg jezika završen, sve proteklo regularno

Izvor: Telegraf.rs, 18.Jun.2012, 09:01

Na testu je deset zadataka bilo nepoznato, pet pitanja identično zadacima iz zbirki, a pet sa izmenjenim sadržajem. Ministar Obradović izvukao kombinaciju broj dva

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.