MALA MATURA: Proverite kako ste uradili test iz maternjeg jezika

Na testu je deset zadataka bilo nepoznato, pet pitanja identično zadacima iz zbirki, a pet sa izmenjenim sadržajem. Ministar Obradović izvukao kombinaciju broj dva

  • 0

Za oko 78.000 osmaka u Srbiji danas je počelo dvodnevno polaganje male mature, obaveznog testa kojim završavaju osnovnoškolsko obrazovanje. Test iz srpskog (maternjeg) jezika završen je tačno u podne, a prema rečima ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića protekao je u redu.

- Da li je test bio težak videćemo nakon ocenjivanja - rekao je Obradović tokom posete Osnovnoj školi "Oslobodioci Beograda", gde je danas test radilo blizu 80 osmaka.

On je dodao da se uputstvo za ocenjivanje testa u ovim trenucima dostavlja školama.

Rešenje današnjeg testa iz srpskog, odnosno maternjeg (rumunskog, rusinskog, slovačkog, mađarskog, hrvatskog, bugarskog i albanskog) jezika postavljeno je posle 13 sati na sajtu www.mpn.gov.rs. Na sajtu RTS-a oko 14 sati objavljeni su rezultati testa iz srpskog (maternjeg) jezika, koji su osmaci danas rešavali u okviru završnog ispita.

MINISTAR IZVUKAO "DVOJKU"

Za test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izvukao je nešto pre 10 sati kombinaciju broj 2, a nekoliko minuta kasnije počela je izrada testova.

- Preporučujem đacima da ne žure, prvo da pročitaju zadatake i da razmisle - rekao je Obradović nakon izvlačenja kombinacija na RTS-u i naveo da ima sasvim dovoljno vremena.

STROGA KONTROLA I TESTOVA I PREGLEDAČA

Ministar Obtradović kaže da je uputstvo za ocenjivanje veoma jasno, ali se pregledači u slučaju nejasnoća, mogu obratiti nadležnima u Centru za ispite pri Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Kontrola je, prema ministrovim rečima, ove godine stroža, uveden je i supervizor, koji učestvuje i nadzire sve faze ispita, uključujući i ocenjivanje i primedbe.

Ðaci bi na oba ispita trebalo da dođu na vreme u svoju osnovnu školu i da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem, kao i pribor za rad.

U utorak je test iz matematike, a preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati 21. juna.

Ako je đak sprečen da pristupi polaganju završnog ispita, zbog bolesti ili iz drugog razloga, roditelj, odnosno staratelj obavezan je da to prijavi odeljenskom starešini, najkasnije sat pre početka testa. U tom slučaju đaci će polagati malu maturu u avgustu.

Ispit oba dana traje dva sata. Na testu je deset zadataka nepoznato, pet pitanja biće identično zadacima iz zbirki, a pet sa izmenjenim sadržajem. Svaki zadatak nosi po jedan bod.

Mobilni telefoni, digitroni i druga "pomagala" su zabranjeni, ali đaci mogu poneti vodu ili drugi osvežavajući napitak.

Ukoliko se tokom ispita učenici nedolično ponašaju, biće udaljeni iz prostorije, ali tek pošto prethodno dobiju jednu opomenu. Oni će morati ponovo na ispit u avgustu.

Mada učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, poželjno je da prikupe više poena jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA