Izvor: B92, 29.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobodjeno 15 kosovskih Albanaca, osudjena cetvorica

Fond za humanitarno pravo je saopstio da je presudom sudije Okruznog suda u Pozarevcu, posle sedamnaest meseci provedenih u zatvoru, u utorak oslobodjeno 13 kosovskih Albanaca, koji su bili optuzeni za krivicno delo udruzivanja radi neprijateljske delatnosti i terorizma. Sud je oslobodio optuzbe i dvojicu kosovskih Albanaca jer tokom postupka nije utvrdjeno da su izvrsili delo koje im je stavljeno na teret, navodi se u saopstenju Fonda. Dodaje se da bi oslobodjenu grupu Albanaca iz zatvora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebalo da preuzme Medjunarodni komitet Crvenog krsta i preveze ih do domova na Kosovu.

Istovremeno Okruzni sud u Peci, cije je sediste u Leskovcu, osudio je cetiri Albanca iz Djakovice na po cetiri godine zatvora zbog udruzivanja radi neprijateljske delatnosti. Osudjeni su Esad Sehu (22), Ardijan Kumnova (26), Arben Bobani (23) i Kastrati Gurkuci (33). U presudi se navodi da se ta grupa Albanaca 1998. godine prikljucila Oslobodilackoj vojsci Kosova (OVK) i izvesno vreme provela u selu Glodjani na vojnoj obuci. Takodje se navodi da su iz Albanije svercovali oruzje i da su kod njih prilikom hapsenja pronadjeni bomba i izvesna kolicina municije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.