Osiguranje i za privatne lekare

Izvor: B92, 12.Nov.2014, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osiguranje i za privatne lekare

Spojena državna i privatna praksa trebalo bi da omoguće da zdravstveni sistem bolje funkcioniše.

Ministarstvo zdravlja je pokrenulo proceduru, a krajem 2015. godine usluge privatnog pedijatra, ginekologa i lekara opšte prakse plaćaće zdravstveno osiguranje.

Usluge pedijatra, ginekologa i lekara opšte prakse o trošku zdravstvenog osiguranja biće omogućene kroz reformu zdravstvene zaštite koju će Ministrastvo zdravlja započeti krajem ove godine.

“Jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od preduslova je ostvaren, a to je usvajanje u Skupštini zakona o evidenciji dokumentacije. Ušli smo u proceduru da se izjednače privatnici i državne ustanove odnosno da imamo jedinstvenu bazu podataka koja ce važiti i za jedne i za druge. To je preduslov da donesemo podzakonske akte i da možemo objektivno da procenimo koji su naši kapaciteti i šta je ono sto nam treba čega nemamo dovoljno i da potražimo kod privatnika, ali ti privatnici moraju da ispunjavaju uslove. Oni moraju da imaju ovu bazu podataka, koju propisujemo i na osnovu toga da ljudima koji odlaze kod privatnika da mi snosimo odgovornost i za to što će se dešavati tamo“, navodi ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Da bi zdravstveni sistem bio što efikasniji, potrebno je spojiti drzavnu i privatnu praksu. Za početak mora da se uradi akreditacija privatnih ustanova, koje će raditi pod jednakim uslovima kao i državne.

“Pedijatrija, ginekologija, urgentna stanja, želimo da se ne dešava kada odete u Dom zdravlja i ako ste hitan slučaj i ako ste dete ili trudnica da ne morate da gledate ko je tog dana dežuran, da li je gužva ili nije da približimo lekara da to bude u vašem kraju da onaj koji ispunjava uslove može vama da ukaže pomoc a da ta pomoc bude adekvatna“, smatra Lončar.

Ginekolog Nebojša Zečević tvrdi da je demografska situacija u zemlji vrlo nepovoljna, zbog sve većeg broja starih osoba i sve manje dece i da je zato pritisak na zdravstveni sistem sve veći.

“To je dobra vest pre svega za osiguranike koji će sada moći odmah da dobiju zdravstvenu uslugu, neće se čekati na red i u Domu zdravlja i moći ce istog dana da je dobiju, naravno tu postoji što se u zdravstvenom osiguranju zove moralni hazard, a to je da pacijenti prekomerno i suvise koriste zdravstvenu zastitu i time više opterećuju zdravstveni sistem“, smatra Zečević.

U Srbiji ima više od 7 miliona ljudi koji koriste zdravstveno osiguranje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.