Orao krstaš, rast populacije uz mere aktivne zaštite

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2022, 13:22

Orao krstaš, rast populacije uz mere aktivne zaštite

Orlovi krstaši, ptice koje krase grb Srbije i na taj način predstavljaju nacionalni simbol, zamalo su iščezli 2016. godine kada je bilo poznato kod nas samo jedno gnezdo krstaša, dok je ove godine populacija, uz pomoć Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, porasla na pet parova.

Pre šest godina Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije započelo je rad na međunarodnom projektu “Život orlova u Panoniji”, navodi se u saopštenju Društva.

Projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obuhvata aktivnu zaštitu krstaša, pre svega kroz otklanjanje i ublažavanje ljudskih faktora koji uzrokuju stradanje ovih ptica.

Danonoćno čuvanje tada jedinog gnezda omogućilo je uspešno gnežđenje i preživljavanje mladunaca, a obilasci terena, saradnja sa lovcima, poljoprivrednicima i raznim institucijama doprineli su da se na području severnog Banata značajno umanje trovanja divljih životinja, posebno ptica, čime su krstaši dobili veće šanse za opstanak.

Prekretnica se, kako navode iz Društva, dogodila u proleće 2020. godine kada su dva nova orlovska para počela da se gnezde na severu Banata.

Uz dodatne napore na očuvanju staništa, postavljanju bezbednih gnezda, sprečavanju uznemiravanja, trovanja i ubijanja ptica, u zimu i proleće 2022. u srednjem Banatu još dva para krstaša napravila su gnezda, čime je populacija narasla na pet parova.

U saopštenju Društva naglašava se da je važno napomenuti da je u današnjem pejzažu Vojvodine vrlo teško pronaći prostore u kojima će orlovi imati sve neophodne uslove za razmnožavanje.

Veliki trud u zaštiti krstaša ove godine doprineo je da se izlegne pet mladunaca, ali je krajem juna olujno nevreme u Banatu srušilo jedno gnezdo, a prilikom pada jedan od dva mladunca je nastradao.

Druga ptica u tom gnezdu spasena je brzom reakcijom saradnika Društva, lovočuvara Radenka Cvejanova iz Srpskog Krstura, koji već godinama budno motri i brine o orlovima.

Uz podršku čuvara zaštićenog područja „Pašnjaci velike droplje” i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode,kolege Društva su zbrinule preostalog mladunca i omogućile da u improvizovanom gnezdu roditelji nastave da ga hrane.

Od prošle godine, kretanja dva mlada krstaša, prate se uz pomoć savremene satelitske tehnologije. Orlovi dobijaju i metalne i plastične ornitološke prstenove kako bi se znalo njihovo poreklo i starost.

U čast lovočuvara koji je spasao orlića kod Banatskog Aranđelova, taj mladunac po njemu je nazvan Radenko, dok je drugi obeleženi krstaš, mlada ženka iz gnezda kod Mokrina, nazvana je Ivanka.

I Radenko i Ivanka prethodnih dana izleteli su iz gnezda i trenutno se zadržavaju u neposrednoj okolini svog doma u nepreglednim ravnicama severnog Banata, a uskoro će ih roditelji prisiliti da samostalno love i obezbeđuju obroke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Društvo za proučavanje ptica Srbije: Postoji nada da možemo očekivati oporavak populacije orlova krstaša

Izvor: Danas, 25.Avg.2022

Slobodan Knežević iz Društva za proučavanje ptica Srbije rekao je za N1 da je šest godina dug period, kada je orao krstaš zamalo iščezao sa našeg neba 2016. godine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.