Optužnica protiv bivšeg SS-ovca

Izvor: B92, 08.Jan.2014, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv bivšeg SS-ovca

Berlin -- Nemačko državno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 88-godišnjeg bivšeg člana SS divizije, zbog učešća u masakru počinjenom u jednom francuskom selu 1944.

"Kancelarija tužilaštva u Dortmundu je podigla optužnicu protiv 88-godišnjeg penzionera Vernera C. iz Kelna zbog ubistva 25 ljudi, koje je počinila njegova grupa", kaže se u saopštenju koje je prenela agencija AFP.

Pored toga, on je optužen za pomoć i podsticanje na ubistvo nekoliko stotina ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stoji u saopštenju suda u Kelnu.

U masakru u selu Oradur-sur-Glan, 25 kilometara severozapadno od Limoža, ubijeno je ukupno 642 osoba - muškaraca, žena i dece. To se smatra najvećim masakrom u Francuskoj za vreme nacističke okupacije, a počinjen je u znak odmazde za kidnapovanje jednog nemačkog vojnika od strane Pokreta otpora.

Advokat osumnjičenog Vernera C, čije prezime nije objavljeno u skladu sa nemačkim zakonom o privatnosti, rekao je da njegov klijent ne negira da je bio u pomenutom selu, ali ističe da nikad nije ispalio nijedan metak i da nema ništa sa masakrom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Optužnica protiv bivšeg SS-ovca

Izvor: Radio 021, 08.Jan.2014

Nemačko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 88-godišnjeg bivšeg člana SS divizije, zbog učešća u masakru počinjenom u jednom francuskom selu 1944.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.