Optužnica protiv Paravinje

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Paravinje

Podignuta optužnica protiv Dragana Paravinje zbog pokušaja silovanja i ubistva 17-godišnje Antonije Bilić i još jednog pokušaja silovanja. Paravinji za ubistvo preti kazna od 40 godina zatvora.

Županijsko tužilaštvo u Šibeniku podiglo je optužnicu protiv Dragana Paravinje, koji se tereti za pokušaj silovanja i ubistvo 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić i za još jedan pokušaj silovanja.

Paravinja je pre podne 7. juna, na putu Split–Drniš, upravljao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šleperom od Splita prema Zagrebu i na raskrsnici Split–Drniš–Zagreb kod mosta na reci Čikoli, pokupio autostoperku Antoniju Bilić.

U jednom trenutku, pokušao je protiv njene volje i upotrebom sile da ostvari polni odnos. Kako u tome nije uspeo i da bi onemogućio otkrivanje pokušaja silovanja, ubio je Bilićevu, odvezao se do područja jezera Brljan na reci Krki, gde je preko ograde u reku bacio njen leš.

Nakon što je prethodno, 28. juna prošle godine, u južnom delu Splita, u šleper kojim je upravljao primio autostoperku rođenu 1986. godine, Paravinja je, kako se navodi u optužnici, pokušao da je siluje.

Kako i pored pretnji i korišćenja sile nije uspeo u nameri, žrtvu je kasnije ostavio kod mesta Šestanovca.

Ako se Paravinji dokaže krivica, za krivično delo ubistva preti mu kazna zatvora do 40 godina, a ako Tužilaštvo uspe da dokaže dva pokušaja silovanja, od toga jedno maloletnice, za to mu delo preti kazna zatvora od tri do najviše 15 godina zatvora.

Kako je županijsko tužilaštvo predložilo da Paravinja ostane u pritvoru po tri osnova: zbog mogućeg bekstva, zbog mogućeg ponavljanja krivičnog dela i zbog naročito teških okolnosti počinjenog nedela, sutra će se sastati članovi vanraspravnog veća Županijskog suda u Šibeniku i doneti odluku o pritvoru.

Telo Antonije Bilić još nije pronađeno

Telo Antonije Bilić još nije nađeno i za njim se i dalje traga, pa je prošle sedmice policija njeno telo tražila na području Karlovca i Ogulina.

Optužnica je podignuta na osnovu iskaza svedoka, pronađenih dokaza - krvi i vlasi kose nađenih u kabini kamiona kojim je upravljao i Paravinjinog priznanja ubistva pred policijom u Banjaluci, koje je kasnije negirao.

Čak i ako se ne nađe telo Antonije Bilić, Paravinja može da bude optužen na osnovu priznanja koje je dao u BiH.

Mediji pišu i da je Paravinja, navodno, iza sebe ostavio oproštajno pismo i druge pisane dokaze koji potvrđuju da je počinio krivično delo.

Paravinja je izručen Hrvatskoj u julu, nakon što ga je sud u Sokocu u BiH osudio na dve godine i 10 meseci zatvora zbog pokušaja silovanja i od tada je u pritvoru. Paravinju traži i Srbija, gde je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.