Optužnica protiv Kanađanke za podmetanje 20 požara

Izvor: Blic, 11.Jan.2013, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Kanađanke za podmetanje 20 požara

Kanađanka koja je poslednih desetak godina provela u bekstvu od vlasti tokom najveće istrage u istoriji SAD za teroristički akt protiv životne sredine, izlazi danas pred sud u Oregonu, optužena za zaveru radi podmetanja požara.

Rebeka Rubin (39), optužena je za učešće u aktivnosti "Fronta za oslobođenje Zemlje" i "Fronta za oslobođenje životinja" - dve međusobno povezane grupe, poznate i pod nazivom "Porodica" (The Family) čija je članica bila.

Te dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << organizacije važe za odgovorne za štetu od 40 miliona dolara izazvanu podmetanjem više od 20 požara širom zapadnog dela SAD od 1996. do 2001.

Grupa je zapalila ski-centar u Koloradu, utočišta za divlje konje u Oregonu i Severnoj Kaliforniji, drvare i državnu šumarsku službu u Oregonu.

Rubin se novembra prošle godine predala američkoj policiji, a još dvoje optuženih je i dalje u bekstvu.

Na suđenju 2007. desetoro članova te grupe je priznalo krivicu za zaveru radi podmetanja požara, i osuđeno je na zatvorske kazne.

Mada Rubin nije optužena za terorizam, optužnica ukazuje da su ona i drugi članovi "Porodice" pokušali da svojim akcijama zastraše privredu i vlasti, i da se osvete vladi.

U vreme podmetanja požara, FBI je "Front za oslobođenje Zemlje" - "Front za oslobođenje životinja" nazvao vrhunskom domaćom terorističkom pretnjom u SAD.

"Porodica" je raspuštena 2001. godine, ali je njenim članovima FBI ostao na tragu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kanađanka podmetnula 20 požara u SAD

Izvor: Blic, 11.Jan.2013

Kanađanka koja je poslednih desetak godina provela u bekstvu od vlasti tokom najveće istrage u istoriji SAD za teroristički akt protiv životne sredine, izlazi danas pred sud u Oregonu, optužena za zaveru radi podmetanja požara...Rebeka Rubin (39), optužena je za učešće u aktivnosti "Fronta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.