Optuženog Boba Menendeza žele van Senata; Vučić je rekao: Ne postoji niko ko je bio lošiji prema Srbima

Izvor: B92, 27.Sep.2023, 14:26

Optuženog Boba Menendeza žele van Senata; Vučić je rekao: Ne postoji niko ko je bio lošiji prema Srbima

Više od polovine svih američkih senatora iz redova demokratske stranke pozvalo je senatora Boba Menendeza da podnese ostavku.

Protiv njega, podsetimo, postoje federalne optužbe koje ga, kao i njegovu suprugu, terete za primanje mita od tri biznismena iz Nju Džersija.

Menendez je, međutim, u ponedeljak najavio da namerava da ostane u Senatu i bori se protiv optužbi, prenosi Rojters.

Mendendezove kolege demokrate u Senatu uglavnom se nisu oglašavale kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u petak obelodanjeno da je protiv njega pokrenuta krivična prijava, ali samo dan kasnije 26 senatora iz njegovog senatorskog kluba izjavilo je da bi ovaj uticajni senator trebalo da se povuče sa položaja.

U Senatu demokrate imaju tesnu kontrolu, sa 51 senatorom, uključujući tri nezavisna koja obično glasaju uz demokrate, dok republikanci imaju 49 senatora u Gornjem domu američkog Kongresa.

Senator Menendez je optužen za primanje mita u zamenu za korišćenje svog političkog uticaja s ciljem da pomogne egipatskoj vladi.

Demokratski senator Kris Marfi, koji predsedava senatskom komisijom za Bliski istok u okviru Odbora za spoljne poslove, izrazio je nadu da će nadležna komisija ispitati navode o umešanost Egipta u ovaj slučaj.

Američki tužioci objavili su u petak optužnicu koja tereti Menendeza da je prihvatio da primi zlatne poluge i stotine hiljada dolara u gotovini u zamenu za korišćenje svog političkog uticaja za pomoć egipatskoj vladi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle objavljivanja optužnice protiv Menendeza da je jasno da je taj američki senator, koji je optužen za koruptivne radnje, "plaćena strana Albanaca" i da će sve to sada polako izlaziti na videlo.

"Reč je o čoveku koji je najmoćniji albanski lobista i ne postoji niko ko je bio lošiji prema Srbima i ko je obavljao prljaviji posao u korist Albanaca od Boba Menendeza", rekao je tada Vučić.

Dodao je da je Menendez pokušavao da lobira i na Kipru i u Grčkoj za priznanje nezavisnosti tzv. Kosova "jer je veoma uticajan i u Nikoziji i Atini".

"Radio je sve što je mogao protiv nas. Kada vidite taj način, taj jezivi stil u kom nema argumentacije, ali poput kopca i jastreba stalno kidiše na svoju metu, bilo je jasno da je on plaćena strana Albanaca i sada će sve to polako izlaziti na videlo", rekao je predsednik.

Vučić je dodao da će se sad u istrazi protiv Menendeza "tek videti mnoge stvari".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.