Optuženi: Nismo krvi za Loru 2

Izvor: B92, 24.Jun.2015, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi: Nismo krvi za "Loru 2"

Trojica bivših hrvatskih vojnih policajaca izjasnili su se na sudu u Splitu da se ne osećaju krivim za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika iz bivše JNA.

Pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost, a početak postupka u slučaju poznatijem kao "Lora 2" zakazan je za 9. septembra.

U tom slučaju optužnica splitskog tužilaštva tereti za ratne zločine petoricu vojnih policajaca od kojih su dvojica već devet godina u bekstvu.

Pred sudskim većem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Županijskog suda u Splitu kojim predsedava sudija Vladimir Živaljić danas su se pojavili optuženi Tonči Vrkić, Anđelko Botić i Ante Gudić, dok su prvooptuženi Tomislav

Duić i Emilio Bungur u bekstvu od 2005. i nedostupni su hrvatskom pravosuđu, prenela je Slobodna Dalmacija na portalu.

Pripremno ročište je trebalo da bude održano prošlog leta, ali je u međuvremeu nekoliko puta odlagano.

Optužnica u slučaju "Lora 2", koja je ; podignuta pre šest godina, tereti upravnika vojno -istražnog zatvora Lora Tomislava Duića, njegovog zamenika Tončija Vrkića i čuvare Anđelka Botića, Emilija Bungura i Antu Gudića da su od marta do kraja leta 1992. godine psihički i fizički zlostavljali zarobljene pripadnike JNA i srpskih paravojnih jedinica.

Od 40-tak zarobljenika koji su prošli torture Lore, umrli su Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlado Savić. Njihova tela ekshumirana su posle rata na području Livna.

Prema optužnici, u mučenjima su učestvovale i druge civilne i vojne osobe kojima nije utvrđen identitet.

Svi optuženi u slučaju "Lora 2" već su pravosnažno osuđeni u slučaju "Lora 1" za zločine nad civilima u vojno-istražnom zatvoru Lora.

U tom prvom slučaju optužnica protiv osam osoba podignuta je marta 2002. Splitski sud je najpre doneo oslobađujuću presudu, ali je Vrhovni sud ukinuo tu presudu i vratio predmet na novo suđenje.

U ponovljenom postupku splitski sud 2006. sve optužene je proglasio krivima i izrekao im zatvorske kazne u rasponu od šest do osam godina, a presudu je 2007. potvrdio i Vrhovni sud.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra presuda za ratni zločin u Sotinu

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jun.2015, 09:29

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreći će sutra presudu četvorici bivših pripadnika Milicije i Teritorijalne odbrane Sotina zbog optužbi da su od polovine oktobra do kraja 1991. godine ubili 16 civila hrvatske nacionalnosti u naselju Sotin kod Vukovara...Za ubistva 16 civila hrvatske...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.