Optužbe protiv direktorke Simfonijskog

Izvor: TvojPortal.com, 17.Apr.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužbe protiv direktorke Simfonijskog

 
(juzne vesti) NIŠ - Predstavnici sindikata Simfonijskog orkestra u Nišu i predsednik Upravnog odbora ove kulturne ustanove Igor Aleksić optužili su vršioca dužnosti direktora Tatjanu Minčič Veličković da odluke donosi bez saglasnosti UO.

Oni su održali konferenciju za novinare gde su ukazali “na samovolju direktorke”.
 

- Minčić-Veličković nezakonito je izabrana na funkciju vršioca dužnosti jer joj je mandat istekao 29. maja prošle godine, ali je 1. juna 2010. bez konkursa imenovana za v.d. Uprkos tome što su članovi UO odlučili da se raspiše konkurs, ona je zabranila pravnoj službi da objavi konkurs. O tome smo više puta pisanim putem obaveštavali gradonačelnika Niša Miloša Simonovića i predsednika Skupštine grada Mileta Ilića, ali nismo dobili nikakav odgovor. Stanje u orkestru je loše jer se probe i koncerti izvode na amaterskom nivou. Nemamo stalnog dirigenta, jer direktorka tvrdi da gradonačelnik ne odobrava da se zaposli. Ali zato se gostujući plaćaju enormno, pa jedan inostrani dirigent dobija 120.000 dinara za koncert, plus dnevnice, hotelski i putni troškovi za četiri dana boravka u Nišu. Za nastup na prošlogodišnjem “ Nimusu” dobio je 220.000 dinara. Odluka UO je bila da gostujući dirignet ne sme da bude plaćen više od 70.000 dinara - kazala je zamenik predsednika UO Snežana Jovanović na konferenciji za novinare.Aleksandar Mitić iz Sindikata muzičkih umetnika ističe da više od 70 odsto muzičara u NSO svira na svojim instrumentima, ali je zato još 2007. godine nepotrebno kupljen bas-klarinet.- Dobili smo 500.000 dinara u okviru projekata za kulturu, za nastup na Ohridskom letu. Niti smo bili tamo, niti neko ne zna gde su ta sredstva - objašnja on.Direktorka Minčić Veličković negirala je za beogradski dnevnik “Blic” sve optužbe. Ona tvrdi da su sve njene odluke u skladu sa zakonom i naglašava da su neistinite tvrdnje o visini honorara dirigentima.- Svi gostujući dirigenti dobijaju po 1.000 evra, ali je to I za sve troškove. Odluku za “Nimus” usvaja programiski savet, a ne ja. Nije tačno da sam ja odlučila da se kupi bas-klarinet, nego tadašnji UO, ali je tada nabavljen i komplet klarineta, horna… Tih 500.00 dinara smo dobili samo na papiru, tako da me nepravedno optužuju za sredstva - rekla je Minčić Veličković novinaru ovog dnevnika.
 
 
 

nišsimfonijski orkestaroptuzbeprotiv direktorke

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.