Izvor: TvojPortal.com, 02.Dec.2011, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština Ćićevac izgradiće 3 do 5 minihidroelektrana na Južnoj Moravi

Izvor:Rasina.net Iako su prvobitni planovi sa austrijskom firmom "Kelag" o izgradnji jedne hidrocentrale od 9,8 megavata otpali, opština Ćićevac nije odustala od alternativne energije i izgradnje mini-hidroelektrana na Južnoj Moravi, na potezu grad Stalać - Trubarevo.


Po rečima Slavoljuba Simića, drugog čoveka najmanje lokalne zajednice Rasinskog okruga, ovo je kapitalna investicija, koja će žiteljima ovog kraja doneti boljitak i koju je država podržala kao razvojnu >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << šansu. Opština Ćićevac je već potpisala Protokol sa italijanskom firmom "Sistema Rinova", koja bi gradila tri do pet mini-elektrana na Južnoj Moravi, kako struka, u zavisnosti od uslova na terenu bude odredila.
"Energoprojekt" radi studiju. Ekipa njihovih stručnjaka već je obišla teren i prikupila podatke za izradu osnovnog dokumenta. - Do polovine decembra treba da urade kompletnu studiju. Podneli smo i zahtev Ministarstvu energetike za energetsku dozvolu. Po dobijanju ovog dokumenta, opština Ćićevac izaći će pred finansijere i sklopiti ugovor sa firmom koja ponudi najbolje - kaže Simić.
Uslovi opštine Ćićevac su sređivanje leve i desne obale Južne Morave, od Sastavaka (Zapadna i Južna Morava odatle čine Veliku) do Trubareva, što će predstavljati štit od poplava. Svuda gde je niska, obala će biti podignuta. Veći vodostaj omogućiće razvoj sportova na vodi. Pored uređenih kupališta, uz obalu će biti izgrađene biciklističke staze.
Predeo sa najatraktivnijim meandrima Južne Morave podno Mojsinjskih planina i čak 77 viševekovnih svetilišta i kulturno-istorijskh spomenika - bio pristupačniji za turiste.
Opština Ćićevac, na čelu sa predsednikom Zlatanom Krkićem, izradila je i predračunsku vrednost od 70 miliona dinara za proširenje i asfaltiranje puta grad Stalać-Đunis. Reč je o sredokraći do Ribarske Banje, što bi omogućilo i otvaranje linijskog prevoza za meštane nekoliko južnomoravskih sela. Nema poplava - Od prodaje električne energije opštinska kasa bi dobijala minimum 3% - rekao je Simić.

hidroelektranećićevac

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.