Opstaje barikada u Rudaru

Izvor: RTS, 11.Avg.2011, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opstaje barikada u Rudaru

Na poslednjoj preostaloj barikadi u Rudaru, na severu Kosova, noć protekla mirno i bez incidenata. Odlukom kriznih štabova, u Zubinom Potoku i Leposaviću, barikade uklonjene juče. Kosovske vlasti sprovode intenzivnu istragu o zbivanjima na severu pokrajine, piše prištinska štampa.

Na poslednjoj barikadi u selu Rudare, na severu Kosova, gde Srbi od 25. jula svakodnevno protestuju, noć je protekla mirno i bez incidenata. Zbog povremene kiše, na barikadi je bilo manje učesnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protesta nego prethodnih dana.

Komandant Kfora Erhard Biler rekao je da se situacija na Kosovu smiruje i dodao da očekuje da se u narednim danima sporazum o severu Pokrajine potpuno realizuje.

Odlukom kriznih štabova u opštinama Zubin Potok i Leposavić barikade su juče uklonjene sa puteva koji vode do administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje.

Srbi na severu Kosova odlučili su da motre na saobraćajnice kako bi sprečili raspoređivanje albanskih policajaca, carinika ili specijalaca jedinice ROSU na administrativne prelaze sa Centralnom Srbijom.

Za sva vozila Kfora i međunarodnih organizacija obezbeđena je sloboda kretanja na severu Kosova, u skladu sa Sporazumom Vlade Srbije sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

U Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu na snazi su radne obaveze, a dežurstva su skraćena sa šest na četiri sata.

Osnovnih životnih namirnica ima dovoljno, a posle pomoći u lekovima i kiseoniku, normalizovan je rad Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Istraga o zbivanjima na severu Kosova

Kosovske vlasti sprovode intenzivnu istragu o zbivanjima na severu kosova poslednjih 15 dana, prenosi danas prištinska štampa.

"Vodimo intenzivnu istragu o incidentima koji su se desili na severu Kosova, zajedno sa međunarodnim tužiocima Euleksa", izjavio je glavni tužilac Mitrovačkog okruga Šućuri Sulja listu Koha ditore.

I portparol policije za Kosovsku Mitrovicu Besim Hoti je rekao da je istraga sveobuhvatna i da se njome bave zvaničnici iz Prištine.

Intenzivna istraga se vodi o ubistvu policajca Envera Zumberija u blizini Zubinog Potoka, o spaljivanju prelaza u Jarinju, kao i o pucnjavi na kosovsku policiju ali i pripadnike Kfora.

Izvori lista su naveli da su kosovski i međunarodni tužioci pribavili veliki broj dokaza putem elektronskih i pisanih medija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.