Oproštaj i pomirenje glavna tema konferencije u BiH

Izvor: Southeast European Times, 22.Sep.2012, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštaj i pomirenje glavna tema konferencije u BiH

Političari i verski poglavari regiona složili se da je budućnost Balkana u suživotu naroda i religija.

22/09/2012

Bedrana Kaletovića za Southeast European Times iz Sarajeva -- 22.9.2012.

Stevo Simić, Srbin i Šemsudin Osmanović, bošnjački Musliman, povratnici su u Požarnicu, srpski gradić na severozapadu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Obojica izbegavaju da se izjašnjavaju u pogledu veroispovesti jer, kako kažu, najvažnije je biti čovek.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
Dvojica komšija razdvojeni su 90-ih za vreme rata u Bosni i Hercegovini (BiH). Po povratku u rodni gradu 1995, zatekli su samo ruševine svojih uništenih domova, ali se obojica nadaju da će ih obnoviti.

„Dogovorili smo se da sagradimo jednu sobu da naše porodice tu žive, zajedno, a da zatim sagradimo svako svoj krov nad glavom. Nikada nisam smatrao da bi, zato što je Stevo Srbin, moja porodica trebalo da se drugačije odnosi prema njemu“, kaže Osmanović.

„Rat nije uticao na dobrosusedske odnose. Kada smo se vratili tamo gde su nekada bile naše kuće, mogli smo da nastavimo da živimo u jednom od kolektivnih centara za izbeglice, mrzimo jedan drugog ili da jedan drugom pomognemo da što pre sagradimo svoje kuće. Izabrali smo treću mogućnost, ne čekavši da nam političari to predlože“, kaže Simić.

Posle godinu i po dana života u jednoj maloj prostoriji, porodice Simić i Osmanović postale su primer toga da budućnost leži u suživotu naroda i religija na Balkanu.

Suživot na Balkanu bio je glavni moto Međunarodnog susreta za mir održanom u Sarajevu početkom septembra, sa ciljem jačanja međureligijskog dijaloga u BiH i širom regiona.

„Biramo mir, naše pravo na slobodu i naša srca usmerena su ka iskrenom pomirenju i miru“, rekao je Veliki muftija Mustafa Efendija Cerić, vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH.

Sarajevska konferencija po prvi put je okupila verske, političke i kulturne lidere iz više od 60 zemalja, ukazujući na značaj koegzistencije, tolerancije i dijaloga.

„Misija pravoslavne i katoličke crkve, kao i Islamske zajednice, jeste da pomognu u zaceljivanju rana“, izjavio je Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Jakob Finci, predstavnik jevrejske zajednice u BiH, ukazao je na značaj razumevanja, posebno „drugoga“ i onih koji su od nas različiti, što je utemeljenje svih svetih knjiga.

„Ako smo svi stvoreni u Božjem liku, ali različiti da bismo mogli da se nadmećemo u činjenju dobra, onda je poruka jasna“, rekao je Finci.

Italijanski premijer Mario Monti naglasio je značaj religije u održavanju i uspostavljanju mira. Monti je upozorio da bi razne ekonomske krize mogle da donesu poteškoće povratnicima u BiH, ali ne i suštinski važnim ljudskim vrednostima na kojima je izgrađena Evropa.

„Region Balkana mora da iskoristi svoj multireligiozni i multikulturni kapacitet, jer ti elementi jačaju senzibilitet svih naroda i suživot“, rekao je Monti.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.