Oprez: Šećer leti pada zbog manjka tečnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jul.2015, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez: Šećer leti pada zbog manjka tečnosti

Dijabetičari tokom leta imaju dodatni problem s hipoglikemijom. Dehidratacija kod ove grupe pacijenata nastaje zbog pojačanog znojenja. Prva pomoć - dve kockice čokolade, voćni sok ili kašičica meda

Tokom vrućina, dijabetičari izrazito gube tečnost znojenjem, što se ispoljava suvoćom usta, ispucalim usnama, opštom malaksalošću i omaglicom, a ponekad i povišenom temperaturom. Nisu retki ni grčevi u potkolenicama i malaksalost. Za dijabetičare ovo je izuzetno štetno, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jer manjak tečnosti u organizmu može da bude osnova drugih poremećaja koji dovede do gubitka svesti i kome.

Asistent dr Marina Anđelić Jelić, specijalista interne medicine i načelnik kliničkog odeljenja za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara" kaže da zbog dehidratacije dolazi do pada šećera, odnosno hipoglikemije.

"Osim smanjenog unosa tečnosti, dijabetičari u letnjem periodu jedu manje kaloričnu hranu, a više voće i povrće, što sve dovodi do padova najpre pritiska u krvi, a zatim i šećera. Zbog pojačanog znojenja gubi se i dosta elektrolita i soli, pa se preporučuje da piju slabogazirana pića koja imaju dovoljno kalijuma, natrijuma i magnezijuma.

Pad šećera je situacija koje se i lekari i pacijenti najviše plaše. Hipoglikemija značajno narušava kvalitet života, više nego skok šećera. Problem nastaje kada pacijenti, koji dugo godina imaju dijabetes, izgube osećaj za prepoznavanje simptoma poput zamagljenog vida, malaksalosti i opšte slabosti. To je, kaže dr Anđelić, ono što je opasno.

"Ako hipoglikemija duže traje, a pacijent ne reaguje unošenjem koncentrovanih ugljenih hidrata, kao što su dve kockice čokolade, kašičice meda ili zaslađeni sok, rizikuju da ih hipoglikemija dovede i do kome".

Leti se zbog toga doza leka, bilo da su u pitanju tablete ili insulin, smanjuje. Naročito ako se epizode hipoglikemije javljaju na svakih dva do tri dana. Terapiju, međutim, pacijenti ne smeju da menjaju na svoju ruku, već u dogovoru sa lekarom. Da bi sprečili nagle padove šećera dijabetičari treba da piju što više tečnosti, najbolje vode i to od litar i po do dva, ali ne i voćne sokove koji sadrže dosta voćnog šećera. Ako žele da se osveže preporučuju se limunada bez šećera, i prirodno ceđeni sokovi, kao i mineralna voda sa magnezijumom.

Osim problema sa padom šećera, leti su i češće infekcije na stopalima, pa lekari upozoravaju pacijente da nikako ne hodaju bosi.

"Dijabetičari često pate od polineuropatije, odnosno oboljenja perifernih nerava na nogama, i zbog toga ne osećaju bol. I najmanja povreda, ubod, ogrebotina, predstavlja ulazno mesto za infekciju, što može da dovede do nastanka dijabetesnog stopala", napominje dr Anđelić Jelić.

Učestale gljivične infekcije

Doktor Marina Anđelić napominje da su leti kod dijabetičara češće i gljivične infekcije stopala:

"Zbog preteranog znojenja nogu veći je rizik od infekcija, pa higijena u toplim danima treba da bude intenzivnija: svakodnevno pranje i dobro prosušivanje stopala".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.