Opozicione partije traže ostavku Šarčevića

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jun.2019, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicione partije traže ostavku Šarčevića

Demokratska stranka (DS) navela je danas da očekuje od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića da preuzme odgovornost povodom odlaganja testa iz matematike i podnese ostavku, kako navode, zbog toga što je obmanjivao javnost o bezbednosti, čime bi se sprečile dalje neregularnosti.

DS je navela da očekuje utvrđivanje odgovornosti svih koji su učestvovali u krađi testova i da se o tome obavesti javnost, zatim da se preispitaju i verodostojnost rezultata >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << završnog ispita iz maternjeg jezika, kao i da se spreči "dalja erozija u obrazovanju valjanom analizom uzroka koji su doveli do ovoga".

"Znamo da se u prosveti ono što radimo ili ne radimo danas, vide i osete trajne posledice tek za koju godinu. Međutim, promene moraju da preduprede štetu koja se već nanosi prenošenjem gotovih modela, što učenici ne mogu ni da pretpostave vrednost znanja kada političari zalutali u ovoj sferi favorizuju i prednost daju drugim veštinama", navodi se u saopštenju.

DS je izrazila zabrinutost zbog ukupnog stanja u prosveti, i ocenila da današnjim odlaganjem testa iz matematike učenici bivaju kažnjeni bez stvarne krivice.

"Ministar Šarčević je danima govorio o bezbednosti testova za malu maturu i uveravao javnost da su oni na sigurnom, govorio o broju angažovanih inspektora, policajaca i drugog osoblja u zaštiti testova", kazala je DS i dodala da je "jasan stav ministra Šarčevića prema odgovornosti, kada je pre neki dan napustio emisiju 'Crvena linija' na televiziji N1".

DSS: Da li će neko snositi posledice za odlaganje testa

Demokratska stranka Srbije upitala je nadležne ko je odgovoran za današnje odlaganje testa iz matematike i da li će neko snositi posledice za, kako navode, taj skandal.

U saopštenju DSS je naveo da je ovo drugi put zа poslednjih šest godinа da držаvа nije u stаnju dа nа vаljаn nаčin orgаnizuje polаgаnje testovа zа mаle mаturаnte.

DSS je upitаla i predsednicu Vlаde Srbije Anu Brnаbić dа li se država temelji nа znаnju i obrаzovаnju.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita učenika osmih razreda odloženo je za četvrtak, 20. jun, saopštilo je jutros Ministarstvo prosvete.

Dveri: Šarčević da podnese ostavku zbog curenja testova

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da ministar prosvete Mladen Šarčević treba da podnese ostavku zbog odlaganja testa iz matematike za male maturante i tako preuzme odgovornost za "curenje testova".

"Iako ministar Šarčević tvrdi da je krivica za curenje testova iz matematike 'negde na terenu' i tako pokušava da skloni odgovornost za sebe, svaki odgovoran političar u ovoj situaciji bi podneo ostavku i to treba da uradi i Šarčević", navodi se u saopštenju.

Obradović je u pisanoj izjavi naveo da nije u pitanju bezazlena situacija ili samo jedna obična greška na terenu.

"Test iz matematike je izuzetno stresan i za decu i za profesore i ministarstvo je bilo dužno da obezbedi da sve prođe u najboljem mogućem redu. Zbog ovakvih stvari čitave generacije gube poverenje u prosvetni sistem i u vrednovanje učenja i rada. Kao političar, ali još više kao roditelj očekujem da ministar snosi odgovornost za ovo što se danas desilo", naveo je Obradović.

Narodna stranka: Šarčević mora da podnese ostavku

Narodna stranka saopštila je danas da zahteva od nadležnog ministra prosvete Mladena Šarčevića da podnese neopozivu ostavku, kao jedini, kako navode, častan izlaz i čin preuzimanja lične i političke odgovornosti zbog odlaganja polaganja testa iz matematike.

"Sramota je da su već drugi put u prethodnih nekoliko godina testovi za upis učenika u srednju školu 'provaljeni', odnosno da su postali predmet korupcije i mahinacija", navodi se u saopštenju.

Narodna stranka je navela da je neprihvatljivo da deca pored stresa pred polaganje, sada moraju, kako kažu, da plaćaju i cenu korumpiranog i nesposobnog sistema.

"Ovo je drugi put za vreme naprednjačke vlasti da su testovi za upis u srednju školu ilegalno budu objavljeni, prvi put 2013. godine, a niko od suštinski odgovornih u državnim institucijama i javnim preduzećima nije odgovarao", navela je Narodna stranka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.