Opozicija za vanredne izbore

Izvor: RTS, 05.Jul.2009, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija za vanredne izbore

Posle jednogodišnjeg rada Vlade, opozicija joj zamera nedovoljan rad u borbi protiv korupcije i u reformi pravosuđa, veliku zaduženost zemlje, nezaposlenost, inflaciju i pad proizvodnje. Traže vanredne izbore i smanjenje broja ministarstava. Retke pohvale, pre svega za rad na viznoj liberalizaciji i hapšenje Karadžića.

Nova Srbija zatražila je ostavku Vlade Srbije i hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora zbog, kako u toj partiji ocenjuju, loših rezultata u prvih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godinu dana rada kabineta Mirka Cvetkovića.

Omladina te stranke poručila je da je Vlada u prethodnih godinu dana "pala na svim ispitima" i da je lošom politikom prouzrokovala brojne probleme u zemlji.

Predsednik beogradskog odbora NS-a Borivoje Borović rekao je da su "najveći kritičari rada Vlade statistika i ekonomski pokazatelji", i kao najveće parametre za loš rad nabrojao sve veću nezaposlenost, veliku zaduženost zemlje i male investicije.

Iz NS-a su ukazali i na to da je već godinu dana put u Evropsku uniju zamrznut, da je ulazak Srbije na "belu šengen" listu neizvestan, da je inflacija velika, poskupljenja sve veća, plate sve manje, da su preduzeća nelikvidna i prezadužena i da je industrijska proizvodnja u padu.

Srpska napredna stranka takođe je zatražila ostavku Vlade zbog loših rezultata rada i hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Članovi pravnog tima SNS-a Nikola Selaković i Marko Đurić rekli su da Vlada Srbije "nije dorasla nagomilanim problemima u zemlji" i da treba da preuzme odgovornost za loše rezultate i podnese ostavku.

Đurić je rekao da Vlada nije ispunila nijedno predizborno obećanje, pre svega rast bruto društvenog proizvoda, smanjenje nezaposlenosti i otvaranje novih radnih mesta, povećanje životnog standarda, kao i smanjenje regionalnih razlika.

Istakao je i da je Vlada "lošim zakonskim predlozima generisala, a ne rešavala probleme, da je prouzrokovala podele u društvu kao i to da nije dovoljno uradila na polju borbe protiv korupcije i reforme pravosuđa, a po pitanju Kosova i Metohije vodila je politiku skrštenih ruku", naveo je Đurić.

Nema snage za reforme 

Predsednik Liberalno demokratske parije Čedomir Jovanović ocenio je da je Vlada za godinu dana pokazala da nema snage za suštinske reforme koje su potrebne kako bi se zemlja promenila.

"Ova vlada se više bavi sama sobom i svojim unutrašnjim problemima i nego onim što bi morala da radi vlada koja želi da menja Srbiju", rekao je Jovanović.

"To je vlada partija koje su posvećene svojim interesima, vlada koja vodi konfuznu spoljnu politiku, pogrešnu ekonomsku politiku, i vlada koja afirmiše politiku prošlosti kroz kontinuitet nastupa prema Kosovu i odnosa prema regionu", dodao je Jovanović.

U neke pomake koje je Vlada načinila u proteklih godinu dana, lider LDP-a je ubrojao približavanje viznoj liberalizaciji između Srbije i Evropske unije, koje se očekuje početkom iduće godine.

"Vlada je napravila i veliki korak napred hapšenjem Radovana Karadžića. Takođe je primirila političke strasti u našem društvu, jer jezik kojim se obraća građanima nije onakav kakav je bio jezik Koštuničinih vlada", zaključio je Jovanović.

Pojedinačne ocene za ministre

Iz Demohrišćanske stranke Srbije ocenjuju da je Vlada za prvih godinu dana pokazala da je preglomazna i neefikasna i da zbog toga broj njenih članova mora biti smanjen.

"Vlada Srbije, jedva da zaslužuje prelaznu ocenu, neefikasna je, skupa, opterećena partijskim podelama, i sa velikim brojem potpuno nekompetentnih ljudi", navedeno je u saopštenju DHSS-a.

Ta stranka je zatražila smanjenje broja ministarstava na 16, "što je sasvim dovoljno za Srbiju" pohvalivši rad devet ministara, a kritikujući tri potpredsednika Vlade i pet ministara, dok je za ostale navedeno da su "posao obavili korektno".

Najviše ocene za rad dali su ministarki pravde Snežani Malović i ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću.

Iz te stranke navode da su "ispod nivoa moderne evropske vlade" potpredsednici Mlađan Dinkić, Božidar Đelić i Jovan Krkobabić, ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, kao i skoro svi ministri iz G17 plus - Nebojša Bradić, Snežana Samardžić-Marković, Verica Kalanović i Jasna Matić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.