Opozicija protiv Pašalića; Vlast: Svi bolji od Jankovića

Izvor: RTS, 19.Jul.2017, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija protiv Pašalića; Vlast: Svi bolji od Jankovića

Opozicione stranke u Skupštini Srbije istakle su da neće podržati predlog vladajuće koalicije da predsednik Prekršajno-apelacionog suda Zoran Pašalić bude novi Zaštitnik građana, dok iz vladajuće koalicije poručuju da je svaki kandidat bolji od bivšeg, Saše Jankovića.
Predsednik Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović rekao je da neće podržati predlog da Zoran Pašalić bude novi Zaštitnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građana zbog toga što nije predstavio svoj plan.

"Mi ne znamo šta će on raditi", rekao je Radulović novinarima u Skupštini Srbije i naveo da bi svaki kandidat za javnu funkciju trebalo da građanima i poslanicima predstavi svoje planove što, kako je istakao, Pašalić nije uradio.
Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da ako ni zbog čega drugog, onda zbog dužine studiranja, Pašalić ne bi trebalo da bude Zaštitnik građana.
Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija rekao je da je za obavljanje fukcije Zaštitnika građana potrebno ne samo da kandidat  ima završen fakultet, već da bude istaknut u struci, a da se ta istaknutost manifestuje i po tome kako ste, gde ste i koliko studirali.
Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je da bi novi zaštitnik građana trebalo da radi sve potpuno drugačije od bivšeg ombudsmana Saše Jankovića, a pre svega da tu funckiju ne koristi u političke svrhe. 
Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević rekao je da će podržati izbor Pašalića, ocenivši da je svaki kandidat bolji od Saše Jankovića koji je, kako je naveo, bio "zaštitnik samoga sebe i više vodio računa o svom psu nego o pravima građana".
Rističević je dodao da je Janković nastupao politički i da nije zastupao interese građana pred organima uprave što je trebalo da bude njegov posao.
Šef poslaničke grupe Socijalističke partje Srbije Đorđe Milićević rekao je da je potuno ubeđen da kandidat za zaštitnika građana Zoran Pašalić poseduje visoke profesionalne i stručne kvalitete.
"Potpuno sam ubeđen da će gospodin Pašalić tu dužnost obavljati odgovorno, ozbilno, posvećeno i u interesu građana", kazao je Milićević novinarima u Skupštini Srbije.
Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović rekao je da će podržati sve predloge za izbor zaštitnika građana kao i za članove Fiskalnog saveta i Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i napomenuo da se mora raditi na jačanju poverenja u nezavisne organe.
Poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Fatmir Hasani rekao je da očekuje dobru zaštitu građana i prava manjine i "avansiranje" njihove pozicije jer se nivo demokratije meri davanjem zaštite prava manjina.
Pašalić kandidat vladajućih poslaničkih grupa 
Za Zaštitnika građana skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložio je predsednika Prekršajno-apelacionog suda Zorana Pašalića, koji je kandidat vladajućih poslaničkih grupa.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je za člana odbora Agencije za borbu protiv korupije docenta na Pravnom fakultetu u Beogradu Miloša Stankovića, Vrhovni kasacioni sud predložio je sudiju Slobodana Gazivodu, a Državna revizorska institucija je predložila Jelenu Stanković.
Socijalno-ekonomski savet za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije predložio je Ivana Kovačevića, a zajedno Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije predložili su Živojina Rakočevića.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je da predsednik Fiskalnog saveta ponovo bude Pavle Petrović.
Ministar finansija Dušan Vujović predložio je Nikolu Altiparmarkova za člana saveta, a guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je predložila Vladimira Vučkovića.
I Vučković i Altiparmakov su i dosad bili članovi Fiskalnog saveta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.