Izvor: B92, 25.Jan.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija optuzila vlade Zapada da podrzavaju rezim u Srbiji

Predstavnici vecine opozicionih stranaka i koalicija izrazili su zaljenje sto Evropska unija juce nije ublazila sankcije prema SR Jugoslaviji, ali su najavili da ce i dalje insistirati na tome. Portparol Srpskog pokreta obnove Ivan Kovacevic optuzio je u utorak vlade zapadnih zemalja da podrzavaju rezim u Srbiji time sto odbijaju da ukinu sankcije prema SR Jugoslaviji, javlja B2-92. "Rezim se odrzava na propagandi da Evropa i SAD zele da uniste srpski narod", ocenio je Kovacevic i dodao:
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"JUL i Seseljeva stranka plase se ukidanja sankcija i svestrane medjunarodne zastite Srba na Kosovu, kao sto se djavo plasi krsta. Njima odgovara izolovana Srbija, Srbija beskucnika i Srbija iz koje ce da pobegnu svi koji se ne mire sa zivotom bez nade, Srbija kao logor u kome ce rezim, pod izgovorom borbe protiv Evrope i SAD-a kao istorijskog neprijatelja srpskog naroda, da sprovodi teror i bezakonje u nasoj zemlji", zakljucio je Kovacevic.

Jedan od lidera Saveza za promene Zoran Djindjic ocenio je da EU nije iskoristila sansu da srpskom narodu posalje jasnu poruku da zeli da pomogne. "Opoziciji ostaje satisfakcija da je pridobila najveci broj evropskih zemalja i da ta tema nije zatvorena, kao i da ce biti diskutovana na sledecoj sednici ministara", izjavio je DJindjic agenciji Beta. Djindjic je rekao da opoziciji predstoji da do narednog sastanka sefova diplomatija EU "posebnu paznju obrati na vlade Holandije i Velike Britanije" i da im ponovo posalje argumente za ukidanje sankcija ili da organizuje sastanke sa predstavnicima vlada tih zemlja.

Koordinator Saveza demokatskih partija Zarko Korac izjavio je da ce udruzena demokratska opozicija u Srbiji nastaviti da se bori za ukidanje sancija SRJ i da nece odustati od tog zahteva. Korac je ocenio da je "ipak da doslo da nekih pomeranja" i da otpor ukidanju ili suspenziji dela sankcija "postaje kontraproduktivan za samu EU", kao i da "dve zemlje, Holandija i Velika Britanija, koje se tome protive, ostaju postaju potuno izolovane".

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica izjavio je da je EU, odbijanjem da ukine deo sankcija SRJ, pokazala da pomaze vlasti u SRJ "na ovaj ili onaj nacin vec godinama".

"Treba se, ipak, nadati da ce i medju potpisnicima sporazuma demokratske opozicije i, sto je vaznije, u najvecem delu naseg naroda, najnovija poruka EU biti shvacena na jedini razlozan nacin - u borbi za demokratiju, odnosno za opstanak zemlje, mozemo se i moramo oslanjati jedino na sebe", navodi se u pisanoj izjavi Kostunice medijima.

I Koalicija DAN je osudila odluku Ministarskog saveta EU. Potpredsednica Nove demokratije Rebeka Srbinovic izjavila je agenciji Beta da sankcije i izolacija ne pomazu demokratizaciju Srbije, vec je otezavaju i udaljavaju gradjane od demokratskog procesa i ponasanja.

Predsednik Demokratskog centra (DC) Dragoljub Micunovic ocenio je odluku EU kao "pogresnu" i istakao da ona "na neki nacin slabi simpatije koje bi stanovnistvo u SRJ moglo imati prema evropskim institucijama". Treca clanica DAN-a, Demokratska alternativa, takodje je kritikovala stav EU, a predsednik te stranke Nebojsa Covic izjavio je danas da iza odluke EU, ne stoje Holandija i Velika Britanija, vec da je rec o "licnim netrpeljivostima prema jugoslovenskom predsedniku".

Predsednik Reformske demokratske stranke Vojvodine Miodrag Isakov i portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Robert Kolar izrazili su zaljenje zbog jucerasnje odluke EU. "Sve vrste sankcija su besmislene i treba ih ukinuti jer bi to predstavljalo politicki dokaz da se uvazavju potrebe gradjana Srbije", rekao je Isakov na konferenciji za novinare.

Predsednik Socijaldemokartije Vuk Obradovic ocenio je da medjunarodna zajednica cini veliku gresku time sto ne ukida sankcije SR Jugoslaviji. Gostujuci sinoc na Televiziji Studio B, Obradovic je rekao da je da je velika steta sto takva odluka nije doneta u ponedeljak ili jos ranije, jer medjuanarodna zajednica kaznjava samo narod u Srbiji.

I princ Aleksandar Karadjordjevic zauzeo se za ocuvanje zajednice Srbije i Crne Gore i pozvao Zapad da ukine sankcije SR Jugoslaviji. U pismu princa Aleksandra, objavljenom u Londonu, navodi se da Zapad ne moze da nastavi kaznjavanje obicnih gradjana, koji, kako pise, "strahovito stradaju dok rezim u Beogradu i njegova mafija cvetaju". U obracanju javnosti, princ Aleksandar je pozvao zapadne zemlje da podrze demokratske snage u Srbiji i pomognu ekonomski oporavak zemlje i celog regiona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.