Opozicija napustila sednicu – Kurtijev uvredljiv govor

Izvor: B92, 17.Feb.2022, 21:27

Opozicija napustila sednicu – Kurtijev uvredljiv govor

Poslanici opozicionih stranaka napustili su posebnu sednicu skupštine posvećenu godišnjici jednostrano proglašene nezavisnosti.

Tokom sednice je govorio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Aljbin Kurti je, između ostalog, na posebnoj sednici govorio o pandemiji, energetskoj krizi, korupciji, zbog čega su poslanici iz redova opozicije napustili parlament.

"Kriza pandemije, kao i energetska kriza, pogodila je svaku zemlju, a na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istakla nedostatak dugoročnog strateškog planiranja investicija. Zato moramo da pronađemo jezik razumevanja jedni sa drugima. Kriza je pogodila sve građane. Znam u kakvim uslovima živi većina građana, znam njihove brige, većina živi od meseca do meseca, a mnogi žive od doznaka iz dijaspore", rekao je Kurti na posebnoj sednici.

Ocenio je da je njegova vlada izabrana zbog gubitka poverenja u pravdu i prethodnu vlast.

"Zahvaljujući borbi protiv korupcije i kriminala, Kosovo se popelo za 17 mesta u borbi protiv korupcije. Na međunarodnom planu produbili smo saradnju sa našim prijateljima jačanjem bezbednosti građana. Ostvarili smo rekordan broj poseta u inostranstvu i zemlji i redefinisali smo dijalog u Briselu, kao dve ravnopravne i prepoznatljive države", naveo je Kurti.

Istakao je da nema demokratije bez slobodnih i nezavisnih medija, ali je i optužio medije da prenose "dezinformacije koje dolaze od stranih službi".

"Kao premijer razumem da će ljudi svašta pričati o meni, ali ja ću ovo braniti jer naša borba za slobodu nije bila samo borba da budemo oslobođeni, već́ da živimo slobodni. Da bismo krenuli napred, potrebno nam je praktično razmišljanje, a ne samo kritičko. Moramo da pronađemo konsenzus i jedinstvo koje ne onemogućava kritiku", rekao je Kurti.

Predsednica Vjosa Osmani je na sednici rekla da je "Kosovo podnelo viševekovnu žrtvu za postizanje slobode i nezavisnosti".

"Oslobođenje iz zatočeništva nije bila naša nacionalna drama. Stoga, kako se pritisak na nas povećavao, istim tempom, naš mirni otpor je počeo da se pretvara u oružani otpor", rekla je Osmani i istakla da su značajni međunarodni činioci stali "na stranu Albanaca i slobode".

"Danas smo ovde ne samo zbog naše posvećenosti i požrtvovanja, već i zbog toga što smo imali pomoć naših prijatelja. Demokratski svet nikada nije ćutao pred patnjama naše zemlje", tvrdi Vjosa Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.