Opozicija iz Brisela traži resetovanje sistema u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2019, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija iz Brisela traži resetovanje sistema u Srbiji

Alijansa liberala i demokrata za Evropu (ALDE) organizovala je danas u Briselu okrugli sto na temu evrointegracija Srbije.

Evropski liberali i prisutni predstavnici dela opozicije Srbije ustvrdili su tokom debate potrebu "obnavljanja demokratskih standarda u zemlji".

Govornici za okruglim stolom u Briselu bili su predstavnici evropskih liberala iz redova slovenačkih i hrvatskih parlamentaraca Ivo Vajgl, Ivan Jakopčić, Jozo Radoš i Jasenko Selimovic kao predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Švedske u Evropskom parlamentu, predstavnici opozicije u Srbiji Dragan Đilas i Vuk Jeremić kao i Maja Vasić Nikolić iz NUNS-a.

"Srbija je važan partner za EU i tako ce i ostati. Alijansa liberala i demokrata za Evropu uvek je podržavala proces proširenja i reformske napore koje su preduzimale vlade u Srbiji još od Zorana Đinđića. Čvrsto verujem da Evropa neće biti kompletna i stabilna dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne pristupe Uniji"; poručio je poslanik Ivo Vajgl.

Vajgl je istovremeno rekao da u Srbiji "jača autoritarni pristup vlasti kada je reč o slobodi medija i opozicionim snagama", i izrazio zabrinutost kada je reč o vladavini prava i korupciji.

Jeremić i Đilas takođe su kritikovali rad medija i institucija u Srbiji.

Oni su se, istovremeno, posebno kritički osvrnuli i na pojedine EU zvaničnike zbog, prema njihovom mišljenju, neosnovane podrške vlastima u Srbiji.

Tokom debate evropske parlamentarce najviše je zanimala "funkcionalnost šarenolikog sastava opozicije" odnosno da li među opozicijom postoji zajednički stav po pitanju EU integracija i odnosa prema Kosovu.

Đilas i Jeremić su konstatovali da, za vreme dok su bili na vlasti "nisu dovoljno radili na jačanju institucija u Srbiji" i poručili da se zalažu za fer i poštene izbore, uspostavljanje ekspertske vlade u Srbiji, nastavak evropskog puta i pregovore sa Prištinom koji ce se prvenstveno odnositi na zaštitu prava i imovine Srba na KiM, a ne na status južne srpske pokrajine.

"Uveren sam da ce Srbija imati volje i hrabrosti da preduzme neophodne korake i primeni reforme kako bi rešila probleme i još više popravila susedske odnose i nastavila svoj put pristupanja EU", poručio je Jasenko Selimovic jedan od organizatora skupa iz redova ALDE.

Poziv na konferenciju Alijanse liberala i demokrata za Evropu Đilas i Jeremić iskoristili su da zatraže i sastanke sa predstavnicima Generalnog direktorata Evropske komisije za pregovore o pristupanju i Evropske diplomatske službe.

Oni ce se na svoj zahtev sastati i sa izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom i poslanikom Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom.

U kabinetu Dejvida Mekalistera za Tanjug su potvrdili da je u pitanju uobičajan kontakt izvestioca za Srbiju sa predstavnicima opozicije i poručili da to nije dovoljan razlog za medijsko praćenje sastanka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LIDERI OPOZICIJE U BRISELU Đilas i Jeremić: Potrebno obnoviti demokratske standarde u zemlji

Izvor: Blic, 07.Feb.2019

Alijansa liberala i demokrata za Evropu (ALDE) organizovala je danas u Briselu okrugli sto na temu evrointegracija Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.