Izvor: N1 televizija, 19.Jul.2018, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija dijalogu ne veruje: Hoćemo istinu o pregovorima

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, koja je održana u Briselu, sudeći po izjavama nakon sastanka, nije donela nikakav pomak u odnosima između dve strane. Predstavnici vlasti upozoravaju da su, ukoliko se ne postigne dogovor, mogući novi sukobi. Opozicija, međutim, ističe da rat nije opcija i postavlja pitanja o čemu se pregovara u Briselu.

Izvor: N1

Nakon zajedničkog sastanka sa Federikom Mogerini, Aleksandar Vučić i Hašim Tači ponovili su dobro poznate >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << stavove - dok kosovska strana očekuje priznanje nezavisnosti, predsednik Srbije kaže da kompromis ne može da podrazumeva da jedna strana izgubi sve.

Zvanični Beograd, ipak, ističe da je njegova obaveza i dužnost da se bori za dogovor.

"A uveren sam, na žalost i ubeđen u to da ukoliko dogovor ne bismo imali da ne bismo mogli da budemo sigurni, i više od toga, čak možemo da kažemo, poznajući prilike, da je vrlo izgledno da bi postojala izvesnost da bi u narednih nekoliko godina mogli da očekujemo i nove probleme i nove sukobe", kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Na ovu izjavu Đurića reagovao je Pokret slobodnih građana, navodeći da je vlast Aleksadandra Vučića počela otvoreno da preti ratom, ukoliko joj se ne dopusti da radi šta hoće i kako hoće.

"Plašenje ljudi ratom s jedne i, ponovo, ratnohuškačka politika s druge strane iste vlasti, znakovi su krajnjeg kukavičluka i nesposobnosti za državnički posao. Građani treba da znaju da nikakvog rata neće biti, već će nedemokratski režimi u regionu, jedan po jedan, biti rasformirani i uspostavljene moderne, civilizovane, stabilne države. Rat, dakle, uopšte nije opcija", naveo je predsednik PSG Saša Janković.

O dijalogu u Briselu govorilo se i u Skupštini, ali samo u delu predviđenom za pitanja poslanika. Opozicija je zatražila odgovore o tom procesu od predsednika Srbije.

"Zašto nije obavestio javnost Srbije da je promenjen format briselskih razgovora. Više se u Briselu, kao što svi možemo da vidimo ne razgovara o briselskim sporazumima i primeni onoga što nije primenjeno iz tzv. inače antiustavnih briselskih sporazumima. Prešlo se u novi format razgovora koji nije ništa drugo nego razgovori o konačnom statusu KiM odnosno o potpisivanju pravnoobavezujućeg sporazuma sa ovom nepostojećom i lažnom državom", smatra predsednik Dveri Boško Obradović.

"Da li postoji dokument kojim smo mi ovlastili Vučića da u ime građana Srbije, predstavnika Narodne skupštine pregovara i učestvuje u pregovorima u Briselu. Sa druge strane ne bi bilo loše, smatram jednom vrstom obaveze, da predsednik države podnese izveštaj šta se tačno nalazi na pregovaračkom stolu u kakvoj se poziciji nalazi naša država", rekla je Tatjana Macura iz Kluba samostalnih poslanika.

Gostujući u Novom danu glavni urednik nedeljnika NIN, Milan Ćulibrk, rekao je da su sve jači pritisci da se pitanje Kosova stavi ad akta, ali da ne vidi način da se to pitanje reši.

"Kosovo neće da odustane ni za milimetar od priznanja nezavisnosti, a sa druge strane niko u Srbiji ne sme od političkih aktera jačih, značajnijih, osim Saše Jankovica i PSG koji su već pali ispod dva posto, da kaže da Kosovu treba omogućiti stolicu u UN - dakle mi se nalazimo na toliko udaljenim pozicijama da kompromis jednostavnoi nije moguć" , smatra Ćulibrk.

Jedini dogovor Beograda i Prištine, kako je saopštila spoljnopolitička služba Evropske unije posle sastanka u sredu, jeste da se dijalog u Briselu nastavi narednih nedelja.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Briselski dijalog bez približavanja stavova

Izvor: N1 televizija, 19.Jul.2018

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, koja je održana u Briselu, sudeći po izjavama nakon sastanka, nije donela nikakav pomak u odnosima između dve strane. Predstavnici vlasti upozoravaju da su, ukoliko se ne postigne dogovor, mogući novi sukobi...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.