Opaka bolest u Rusiji; Trostruko više mrtvih

Izvor: B92, 18.Dec.2023, 23:10

Opaka bolest u Rusiji; Trostruko više mrtvih

U Rusiji je tokom protekle decenije smrtnost od tuberkuloze utrostručena.

"U proteklih 10 godina stopa incidencije tuberkuloze u Rusiji je prepolovljena, a stopa mortaliteta gotovo se utrostručila, zahvaljujući čemu je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) isključila Rusku Federaciju sa liste zemalja sa visokim opterećenjem tuberkuloze", rekao je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

Muraško je na konferenciji "Tuberkuloza i savremene infekcije: novi izazovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i perspektive", napomenuo da Rusija ima dobro uspostavljen sistem praćenja tuberkuloze i da vodi savezni registar slučajeva, prenose RIA Novosti.

"Prioritetni ciljevi Ftizijatrijske službe Ruske Federacije je povećanje efikasnosti lečenja pacijenata sa multirezistentnom tuberkulozom poraslo 80 odsto, kao i da je sprečavanje bolesti preventivnim pregledima na tuberkulozu skočilo na najmanje 73 odsto", dodao je ruski ministar zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.