Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2020, 18:02
Onlajn radionica "Budućnost srpske industrije hrane"
Svaki proizvođač mora ispuniti uslove dobre higijenske prakse i primeniti sve propisane procedure i pravila kako bi do potrošača stizala bezbedna hrana, rečeno je danas na sedmoj po redu onlajn radionici projekta "Budućnost srpske industrije hrane" u organizaciji Asocijacije za promociju srpske hrane, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta.
Na radionici je bilo reči o zahtevima iz oblasti bezbednosti hrane, inspekcijskom nadzoru, ali i onlajn prodaji hrane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << položaju malih proizvođača hrane, kao i takozvanom " Zero Waste " konceptu i iskorišćenosti otpada (nus-proizvoda) iz prehrambene industrije.
Ova radionica bila je namenjena opštini Sombor i pretposlednja je koja se, zbog epidemiološke situacije, održava u onlajn formatu, a namenjena je mladim proizvođačima.
Prof. dr Gordana Ristić, konsultant za bezbednost hrane i reformu inspekcijskog nadzora ( USAID -ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj), ukazala je na važnost "kontrolnih lista" i dodala da bi proizvođačima mogla da posluži "da sami sebe iskontrolišu bar jednom godišnje i tako se pripreme za inspekcijski nadzor".
Takođe je ukazala da na inspektore treba da gledaju i iz savetodavnog ugla, odnosno da ih mogu pitati za savet i sve nedoumice koje imaju.
Svrha je da proizvodi budu bezbedni i da se rizici smanje na najmanju moguću meru radi zaštite potrošača, rekla je Ristić. Ona je najavila i da će za ugostitelje u narednom periodu biti ogranizovane radionice na kojima će biti reči o dobroj praksi.
Ukazala je na važnost saradnje sa tehnolozima, odnosno da im se svi koji imaju nedoumice mogu obratiti i sa njima "proći" kroz ceo proces i pitati ih ako sami nemaju dovoljno znanja i iskustva o nečemu.
Takođe je istakla da u svakom transportu postoji rizik po bezbednost hrane, a kada je reč o korona virusu, Ristić je ukazala da sve dosadašnje činjenice i informacije ukazuju na to da se virus ne prenosi hranom i da nema saznanja o tome da se iko preko hrane zarazio.
Doktor tehnološkog inženjerstva Ana Kalušević, govorila je o "Zero Waste " konceptu, iskorišćenosti otpada (nusproizvoda) iz prehrambene industrije, ali i o mladim ljudima u prehrambenoj industriji.
Kalušević je rekla da je važno da se poveća iskorišćenost otpada od hrane kako on ne bi završavao na deponijama, a u cilju jačanja principa cirkularne ekonomije.
"Fokusiramo se na proizvođače i nastojimo da u gradovima pružimo konsultanstku pomoć o tome šta mogu da primene u svojim sredinama ne bi li što više iskoristili otpad, odnosno smanjili količine otpada koji ostaje od hrane", rekla je Kalušević.
Budućnost srpske industrije hrane je projekat koji pruža podršku, promociju i povezivanje mladima koji su zainteresovani ili već uključeni u sektor proizvodnje hrane.
Cilj projekta je motivacija i osnaživanje mladih da pokrenu sopstvenu proizvodnju, okrenu se tržištu visokokvalitetne hrane ili unaprede svoje postojeće proizvode. Projekat sprovodi Asocijacija za promociju srpske hrane, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...