Onlajn radionica Budućnost srpske industrije hrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2020, 18:02

Onlajn radionica "Budućnost srpske industrije hrane"

Svaki proizvođač mora ispuniti uslove dobre higijenske prakse i primeniti sve propisane procedure i pravila kako bi do potrošača stizala bezbedna hrana, rečeno je danas na sedmoj po redu onlajn radionici projekta "Budućnost srpske industrije hrane" u organizaciji Asocijacije za promociju srpske hrane, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta.

Na radionici je bilo reči o zahtevima iz oblasti bezbednosti hrane, inspekcijskom nadzoru, ali i onlajn prodaji hrane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << položaju malih proizvođača hrane, kao i takozvanom " Zero Waste " konceptu i iskorišćenosti otpada (nus-proizvoda) iz prehrambene industrije.

Ova radionica bila je namenjena opštini Sombor i pretposlednja je koja se, zbog epidemiološke situacije, održava u onlajn formatu, a namenjena je mladim proizvođačima.

Prof. dr Gordana Ristić, konsultant za bezbednost hrane i reformu inspekcijskog nadzora ( USAID -ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj), ukazala je na važnost "kontrolnih lista" i dodala da bi proizvođačima mogla da posluži "da sami sebe iskontrolišu bar jednom godišnje i tako se pripreme za inspekcijski nadzor".

Takođe je ukazala da na inspektore treba da gledaju i iz savetodavnog ugla, odnosno da ih mogu pitati za savet i sve nedoumice koje imaju.

Svrha je da proizvodi budu bezbedni i da se rizici smanje na najmanju moguću meru radi zaštite potrošača, rekla je Ristić. Ona je najavila i da će za ugostitelje u narednom periodu biti ogranizovane radionice na kojima će biti reči o dobroj praksi.

Ukazala je na važnost saradnje sa tehnolozima, odnosno da im se svi koji imaju nedoumice mogu obratiti i sa njima "proći" kroz ceo proces i pitati ih ako sami nemaju dovoljno znanja i iskustva o nečemu.

Takođe je istakla da u svakom transportu postoji rizik po bezbednost hrane, a kada je reč o korona virusu, Ristić je ukazala da sve dosadašnje činjenice i informacije ukazuju na to da se virus ne prenosi hranom i da nema saznanja o tome da se iko preko hrane zarazio.

Doktor tehnološkog inženjerstva Ana Kalušević, govorila je o "Zero Waste " konceptu, iskorišćenosti otpada (nusproizvoda) iz prehrambene industrije, ali i o mladim ljudima u prehrambenoj industriji.

Kalušević je rekla da je važno da se poveća iskorišćenost otpada od hrane kako on ne bi završavao na deponijama, a u cilju jačanja principa cirkularne ekonomije.

"Fokusiramo se na proizvođače i nastojimo da u gradovima pružimo konsultanstku pomoć o tome šta mogu da primene u svojim sredinama ne bi li što više iskoristili otpad, odnosno smanjili količine otpada koji ostaje od hrane", rekla je Kalušević.

Budućnost srpske industrije hrane je projekat koji pruža podršku, promociju i povezivanje mladima koji su zainteresovani ili već uključeni u sektor proizvodnje hrane.

Cilj projekta je motivacija i osnaživanje mladih da pokrenu sopstvenu proizvodnju, okrenu se tržištu visokokvalitetne hrane ili unaprede svoje postojeće proizvode. Projekat sprovodi Asocijacija za promociju srpske hrane, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.