Omerović: Zašto nisu privedeni oni koji su planirali nerede na Paradi ponosa

Izvor: Blic, 03.Okt.2013, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omerović: Zašto nisu privedeni oni koji su planirali nerede na Paradi ponosa

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović najavio je danas da će na Odboru za kontrolu službi bezbednosti pokrenuti pitanje zašto nisu privedeni oni za koje je policija znala da planiraju nerede na Paradi ponosa i zbog kojih je ta povorka zabranjena.

Parada ponosa bila je najavljena za subotu, 28. septembra, ali je dan ranije zabranjena iz bezbednosnih razloga.

Na sednici odbora, Omerović je izrazio zabrinutost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog konstatacije da je policija znala da se sprema sona kiselina za učesnike Parade ponosa.

- Ako je neko znao da se sprema neka opasna radnja zašto nisu pokrenute aktivnosti u okviru pravosudja i ako je policija znala za one koji su planirali nerede zašto oni nisu privedeni - upitao je Omerović.

On je kazao da će to pitanje pokrenuti uskoro na redovnoj sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti na kojoj će predstavnici službi podneti izveštaje o radu, kako bi se "sagledalo o čemu se tu radi.

Omerović je najavio da će odbor uskoro da razgovara s predstavnicima LGBT organizacija ne samo o tome da li treba da se "paradira" nego i o problemima i pravima te zajednice kako se o tome ne bi "dizala frka samo pet dana" godišnje uoči povorke.

On je kazao da LGBT zajednica ne treba "estradizacijom" da nameće svoje probleme koji evidentno postoje nego prava LGBT populacije treba da bude tema tokom cele godine.

Omerović je kazao da su za njega najugroženiji nezaposleni jer im je ugroženo ustavno pravo na rad i da o njih 800.000 niko ne vodi računa pošto "nemaju svoje promotere i sponzore iz inostranstva da bi bili vidljivi i niko za njih ne bi organizovao paradu".

- To malo koga interesuje. Uvek ćete naći više onih koje interesuje LGBT zajednica - dodao je Omerović.

Članica odbora Gordana Čomić iz Demokratske stranke zatražila je da odbor u saradnji s Odborom za kontrolu službi bezbednosti zahteva izveštaj nadležnih službi o razlozima koji su doveli do zabrane Parade ponosa.

- Ne sporim validnost te procene. Zadatak odbora je da traži od nadležnih organa pokretanje postupka protiv onih koji su bili pretnja i da budemo informisani šta će se desiti sa licima zbog kojih je ta odluka o zabrani doneta - kazala je Gordana

Čomić.

Članica odbora Snežana Stojanović Plavšić iz Ujedinjenih regiona Srbije istakla je da je važno da to skupštinsko telo reaguje i da radi na stvaranju uslova da se Parada ponosa održi 2014. godine.

Ona je kazala da sve službe treba da budu spremne kako nasilnici ne bi bili jači od države što se, kako je navela, pokazalo u slučaju zabrane Parade ponosa.

Stojanović Plavšić je navela da su ljudi u Srbiji koji žive ispod linije siromaštva ugroženi u svojim pravima, ali da ih niko ne poliva sonom kiselinom.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.