Ombudsman: Zaštita dece neadekvatna

Izvor: Radio 021, 20.Nov.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: Zaštita dece neadekvatna

Obrazovna, zdravstvena i socijalna zaštita dece i dalje je nedosledna, nedovoljna i neadekvatna u praksi, uprkos pomaku rada nadležnih institucija, saopštio je pokrajinski ombudsman povodom Svetskog dana deteta, 20. novembra.

Kako se navodi u saopštenju ombudsmana, tek sedam lokalnih samouprava u Vojvodini regulisalo je prava deteta lokalnim odlukama o ostvarivanju prava u oblasti socijalne zaštite, a njih šest je donelo i posebne pravilnike koji bliže uređuju angažovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ličnih pratilaca. "Sve ono što je u vezi sa ostvarivanjem prava deteta i učenika na ličnog pratioca nije bliže uređeno zakonima i podzakonskim aktima, a na lokalnom nivou dostupno je u onolikoj meri u kojoj to omogućavaju materijalni resursi jedinica lokalne samouprave", saopštio je pokrajinski ombudsman.

U saopštenju su podsetili i da je Ministarstvo prosvete formiralo Grupu za socijalnu inkluziju sa zadatkom da izmene Pravilnik o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci deci i učenicima, kao i da izradi Pravilnika o pedagoškoj asisteniciji. Ombudsman je ocenio da bi se njima preciznije regulisali uslovi za angažovanje asistenata i unapredila dostupnost i kvalitet vaspitanja i obrazovanja za svako dete i učenika.

Mnogo više primenjivati zakone o pravima deteta

Za istinsko poštovanje prava deteta ključno je da se mnogo više primenjuju postojeći zakoni, a ne da se iznova donose novi, saopštili su zaštitnik građana Saša Janković i njegova zamenica za prava deteta Gordana Stevanović.

Kako su naveli, praktično ostvarivanje prava svakog deteta na pristup obrazovanju ili na adekvatnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu, uključujući i zaštitu od medijskih sadržaja štetnih za duhovni i moralni razvoj dece i njihovo psihičko zdravlje, jedino su merilo po kome treba meriti stvarno stanje prava deteta.

"O problemima dece i stanju njihovih prava više moramo slušati - samu decu, a roditeljima i drugima koji se staraju o deci treba omogućiti da svoje obaveze ispune. Konačno, podrška detetu žrtvi mora biti u centru pažnje države i društva, umesto što se zadovoljavamo kažnjavanjem kršitelja prava, a i to često izostaje", navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Svetski dan deteta obeležava se od 20. novembra 1989. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Konvenciju o pravima deteta, prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.