Zaštita dece neadekvatna u praksi

Izvor: Akter, 19.Nov.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita dece neadekvatna u praksi

Obrazovna, zdravstvena i socijalna zaštita dece i dalje je nedosledna, nedovoljna i neadekvatna u praksi, uprkos pomaku rada nadležnih institucija, saopštio je danas pokrajinski ombudsman povodom Svetskog dana deteta, 20. novembra

Kako se navodi u saopštenju ombudsmana, tek sedam jedinica lokalne samouprave u Vojvodini je regulisalo prava deteta lokalnim odlukama o ostvarivanju prava u oblasti socijalne zaštite, a njih šest je donelo i posebne pravilnike koji bliže uredjuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << angažovanje ličnih pratilaca.

"Sve ono što je u vezi sa ostvarivanjem prava deteta i učenika na ličnog pratioca nije bliže uredjeno zakonima i podzakonskim aktima, a na lokalnom nivou dostupno je u onolikoj meri u kojoj to omogućavaju materijalni resursi jedinica lokalne samouprave", saopštio je pokrajinski ombudsman.

U saopštenju su podsetili i da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja formiralo Grupu za socijalnu inkluziju sa zadatkom da izmene Pravilnik o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci deci i učenicima, kao i da izradi Pravilnika o pedagoškoj asisteniciji.

Ombudsman je ocenio da bi se njima preciznije regulisali uslovi za angažovanje asistenata i unapredila dostupnost i kvalitet vaspitanja i obrazovanja za svako dete i učenika.

Svetski dan deteta obeležava se od 20. novembra 1989. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Konvenciju o pravima deteta, prvi medjunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.