Ombdusmani Srbije i Crne Gore o Zakonu o slobodi veroispovesti

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombdusmani Srbije i Crne Gore o Zakonu o slobodi veroispovesti

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić razgovarao je sa novoimenovanim crnogorskim ombudsmanom Sinišom Bjekovićem o početku primene Zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je sporan za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vernike.
Ombudsman Zoran Pašalić rekao je da su "poveli razgovor i već uzeli u obzir neke nove korake saradnje koji bi mogli da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odraze na primenu Zakona".
Važno je da se, kako je naveo, bilteralni Sporazum između institucija ombdusmana Srbije i Crne Gore reflektuje na sve eventualne probleme koji bi mogli da postoje u odnosu ne samo na primenu ovog Zakona nego i propisa koji se tiču građana Crne Gore u Srbiji, ali i građana Srbije u Crnoj Gori.
"Više puta do sada se pokazalo da je ova bilaterala saradnja dala izuzetne rezultate. Svakako da to rade i druge institucije u Srbiji ali ovaj put je daleko brži i efikasniji, što se u praksi i pokazalo", naveo je Pašalić.
U Crnoj Gori je stupio na snagu Zakon o slobodi vjeroispovesti kojim je predviđeno da država preuzme u vlasništvo imovinu Sprske pravoslavne crkve, odnosno njene crkve i manastire, što je izazvalo brojne reakcije vernika i javnosti u regionu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.