Oliveru Ivanoviću produžen pritvor

Izvor: RTS, 26.Avg.2014, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oliveru Ivanoviću produžen pritvor

Lider SDP-a Oliver Ivanović je pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici negirao krivicu po svim tačkama optužnice koje ga terete za učešće u ratnim zločinima 1999. i 2000. Ročištu je prisustvovao i direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je da je lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću produžen pritvor za još dva meseca. Ivanoviću je produžen pritvor do 26. oktobra, izjavila je Nikolić Solomon.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da Oliver Ivanović ima sva prava da se brani sa slobode i da je siguran da će on, kao i ostali optuženi, u potpunosti dokazati svoju nevinost.

"Podsećam da je Vlada Srbije dala garancije da se svi brane sa slobode, dajemo ih i sada", rekao je Vulin novinarima u Novoj Varoši prilikom obilaska RH centra Zlatar.

Vulin je rekao da Ivanović i ostali optuženi nisu krivi i da sve što se dešava u vezi sa tim slučajem u proteklih šest meseci govori o jednoj veoma ružnoj slici o situaciji na Kosovu i Meotohiji.

Naveo je da je to veoma loše i za poziciju Euleks-a, i za odnose na KiM, kao i da je to loša poruka za Srbe na KiM.

Oliver Ivanović je, odgovarajući na pitanje sudije Roksane Komša da li se oseća krivim,  rekao da "apsolutno nije kriv". I ostala četvorica optuženih Srba: Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, takođe su se izjasnili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Tužilac Džonatan Ratel je, čitajući optužnicu, rekao da je Oliver Ivanović optužen zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična dela 14. aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je, po navodima optužnice, bio vođa paravojne policijske jedinice. On je, naveo je tužilac Ratel, naredio ubistvo grupe Albanaca.

"Na taj način, optuženi je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva... Ovo delo je trenutno kažnjivo sa najmanje pet godina zatvora", naveo je Ratel.

Komandir policije u Mitrovici Dragoljub Delibašić i Oliver Ivanović, kao vođa srpske paravojne grupe poznate kao "čuvari mosta", naveo je Ratel, podstrekavali su u februaru 2000. godine upad u nekoliko zgrada u severnom delu Mitrovice, kako bi iz njih prisilno bile oterane albanske porodice.

Tada je ubijeno 11 Albanaca, a četvoro njih je povređeno, rekao je tužilac Ratel.

U ovoj tački optužnice, Delibašić i Ivanović se terete za podstrekavanje izvršenja krivičnog dela podstaknutog etničkim motivima. Kazna zatvora je po ovoj tački optužnice ne manja od 10 godina.

Ostala trojica optuženih, Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, prema navodima optužnice, terete se za teško ubistvo, teško ubistvo u pokušaju i teško ubistvo u pokušaju sa nanošenjem teških telesnih povreda.

Nakon pripremnog ročišta, odbrana optuženih ima rok od mesec dana da preda primedbe uz dokaze i nakon toga će sudija Roksana Komša odlučiti da li će sudski proces biti nastavljen ili će ga obustaviti.

Suđenju je prisutvovala rodbina optuženih, šef kancelarije za KiM Marko Đurić, gradonačlenik severnog dela Mitrovice Goran Rakić.

Đurić je rekao da Srbija stoji iza Olivera Ivanovića i ostalih optuženih, uverena da će dokazati svoju nevinost. Napomenuo je i da Vlada Srbije i dalje insistira da budu pušteni da se brane sa slobode.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Oliver Ivanović negirao krivicu, produžen mu pritvor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2014

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović danas je pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici negirao krivicu po svim tačkama optužnice koje ga terete za učešće u ratnim zločinima 1999. i 2.000.  Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je da je Ivanoviću produžen pritvor...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.