Oland najavljuje intervenciju u Africi

Izvor: RTS, 05.Dec.2013, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland najavljuje intervenciju u Africi

Francuska će vojno intervenisati u Centralnoafričkoj Republici, a intervencija će biti brza i neće dugo trajati, rekao predsednik Francuske Fransoa Oland.

Francuski predsednik Fransoa Oland objavio je da će Francuska odmah vojno intervenisati u Centralnoafričkoj Republici, i da će francuska intervencija biti brza i neće dugo trajati.

"S obzirom na hitnost odlučio sam da delujem odmah, u saradnji sa Afrikancima i uz podršku evropskih partnera", rekao je francuski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šef države u televizijskom obraćanju.

On je rekao da Francuska nema "drugi cilj nego da spasi ljudske živote".

Oland je rekao da trenutno u Centralnoafričkoj Republici ima 650 francuskih vojnika i da će taj broj biti "dupliran za nekoliko dana, odnosno nekoliko sati".

Francuska intervencija "biće brza", rekao je Oland i dodao da nije plan da traje dugo i da je uveren u njen uspeh.

Francuski predsednik rekao je da će redovno o intervenciji obaveštavati svoje sugrađane i da će vlada dati sva objašnjenja skupštini o tome već iduće nedelje.

Oland je ovo izjavio nekoliko sati pošto je Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se odobrava zajednička vojna akcija Francuske i afričkih trupa na teritoriji Centralnoafričke Republike, da bi se okončao tamošnji građanski rat.

Centralnoafrička Republika duboko je podeljena sukobom hrišćana i muslimana koji prete da je potpuno razore. Više od 400.000 ljudi raseljeno je zbog tih sukoba.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.