Oland najavljuje intervenciju u Africi

Francuska će vojno intervenisati u Centralnoafričkoj Republici, a intervencija će biti brza i neće dugo trajati, rekao predsednik Francuske Fransoa Oland.

Francuski predsednik Fransoa Oland objavio je da će Francuska odmah vojno intervenisati u Centralnoafričkoj Republici, i da će francuska intervencija biti brza i neće dugo trajati.

"S obzirom na hitnost odlučio sam da delujem odmah, u saradnji sa Afrikancima i uz podršku evropskih partnera", rekao je francuski šef države u televizijskom obraćanju.

On je rekao da Francuska nema "drugi cilj nego da spasi ljudske živote".

Oland je rekao da trenutno u Centralnoafričkoj Republici ima 650 francuskih vojnika i da će taj broj biti "dupliran za nekoliko dana, odnosno nekoliko sati".

Francuska intervencija "biće brza", rekao je Oland i dodao da nije plan da traje dugo i da je uveren u njen uspeh.

Francuski predsednik rekao je da će redovno o intervenciji obaveštavati svoje sugrađane i da će vlada dati sva objašnjenja skupštini o tome već iduće nedelje.

Oland je ovo izjavio nekoliko sati pošto je Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se odobrava zajednička vojna akcija Francuske i afričkih trupa na teritoriji Centralnoafričke Republike, da bi se okončao tamošnji građanski rat.

Centralnoafrička Republika duboko je podeljena sukobom hrišćana i muslimana koji prete da je potpuno razore. Više od 400.000 ljudi raseljeno je zbog tih sukoba.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије