Olakšice za mala i srednja preduzeća

Izvor: RTS, 16.Mar.2012, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olakšice za mala i srednja preduzeća

Za rekonstrukciju javnih i stambenih objekata Vlada Srbije obezbedila 1,3 milijardi dinara, rekao Oliver Dulić. Ministar je objasnio i da je usvojena nova mera za pomoć malim i srednjim preduzećima, kojom se tim preduzećima omogućava dobijanje građevinskog zemljišta po ceni nižoj od tržišne ili besplatno.

Vlada Srbije utvrdila je Program finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti u tekućoj godini kojim je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za radove na rekonstrukciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i adaptaciji javnih i stambenih objekata.

Ministar prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da je programom za energetsku efikasnost, milijardu dinara opredeljeno je za adaptaciju objekata od javnog značaja - škola, domova zdravlja, kulturnih objekata, sportskih i drugih, a 300 miliona za subvencionisane kredite koje će gradjani podizati kod poslovnih banaka.

Ministarstvo će već početkom sledeće sedmice moći da raspiše i javni poziv za bespovratna sredstva namenjena lokalnim samoupravama.

Taj novac će moći da koriste jedinice lokalne samouprave i pravna lica čiji je osnivač republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (državna preduzeća).

Vlada je usvojila i novu meru za pomoć malim i srednjim preduzećima, a reč je o uredbi koja omogućuje lokalnim samoupravama da im daju građevinsko zemljište u zakup bez naknade ili po cenama nižim od tržišnih.

Radi se o Uredbi o uslovima i načinu pod kojim lokalna samouprava može da otuđi ili da u zakup da građevinsko zemljište po manjoj ceni manjoj od tržišne cene, odnosno zakupnine ili bez naknade.

Lokalne samouprave će moći da na taj način podstaknu investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i da omoguće otvaranje novih radnih mesta.

Lokalne samouprave će moći da daju zemljište malim preduzećima i preduzetnicima do 25 ari pod uslovom da otvaraju nova radna mesta, rekao je ranije danas resorni ministar Oliver Dulić.

Zemljište će na taj način moći da dobiju samo preduzeća za proizvodne delatnosti i biće u obavezi da u roku od dve godine izgrade objekat, a u roku od pet godina da zaposle najmanje jednog novog radnika na neodređeno vreme na svaka dva ara zakupljenog zemljišta.

Zemljište će se davati u zakup kao i velikim investitorima na rok do 99 godina. Ovo je prva od mera za pomoć MSP i preduzetnicima a verovatno i jedna od najvažnijih, rekao je ministar.

Ministar je naveo da će opštine formirati parcele zemljišta i raspisati javni poziv i, ukoliko bude dovoljno zemljišta za sve ono će biti besplatno, a ako bude više zainteresovanih sprovodiće se javne licitacije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dulić: Besplatno zemljište i za mala i srednja preduzeća

Izvor: Blic, 16.Mar.2012

Vlada Srbije danas će omogućiti i malim i srednjim preduzećima da dobiju građevinsko zemljište po ceni nižoj od tržišne ili besplatno, najavio je srpski ministar prostornog planiranja Oliver Dulić. ..Na konferenciji za novinare, on je rekao da će izmenom Uredbe o otuđenju ili davanju u zakup...

Nastavak na Blic...

Besplatno zemljište za mala i srednja preduzeća

Izvor: Vesti-online.com, 16.Mar.2012

Vlada Srbije omogućiće i malim i srednjim preduzećima da dobiju građevinsko zemljište po ceni nižoj od tržišne ili besplatno, najavio je srpski ministar prostornog planiranja Oliver Dulić...On je rekao da će izmenom Uredbe o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta po ceni manjoj...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.