Okuplja se vojska, biće rata? 5.000 vojnika je spremno

Izvor: B92, 11.Avg.2023, 13:07

Okuplja se vojska, biće rata? 5.000 vojnika je spremno

Tenzije rastu između vojske Nigera i zapadnoafričkog bloka država Ekovas, nakon što su saopštili da se spremaju da pošalju trupe da obnove demokratiju u Nigeru.

Međutim, lideri hunte oglušili su se o rok za vraćanje svrgnutog predsednika Bazuma na položaj.

Nešto ranije predstavnici hunte rekli su zamenici državnog sekretara SAD Viktoriji Nuland da će ubiti svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma ako susedne zemlje pokušaju bilo kakvu vojnu intervenciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Nejasno je kada i gde će snage biti raspoređene i koje bi zemlje iz 15-članog bloka učestvovale. Vojni eksperti kažu da bi se kontingent verovatno sastojao od oko 5.000 vojnika predvođenih Nigerijom i mogao bi biti spreman za nekoliko nedelja.

Posle sastanka organizacije Ekovas u Abudži, glavnom gradu susedne Nigerije, predsednik susedne Obale Slonovače Alasan Uatara rekao je da će njegova zemlja učestvovati u vojnoj operaciji, zajedno sa Nigerijom i Beninom.

U četvrtak uveče nakon samita, francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da podržava "sve usvojene zaključke" Ekovasa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da njegova zemlja ceni "odlučnost Ekovasa da istraži sve opcije za mirno rešavanje krize" i da će huntu smatrati odgovornom za bezbednost predsednika Bazuma.

Hjuman rajts voč saopštio je danas da je razgovarao sa Bazumom, koji je rekao da je njegov 20-godišnji sin bolestan sa ozbiljnim srčanim oboljenjima i da mu je odbijen pristup lekaru. Predsednik je rekao da nema struju skoro 10 dana i da mu nije dozvoljeno da se viđa sa porodicom i prijateljima, niti da unosi zalihe u rezidenciju.

Niger je važna zemlja u Sahelu, regionu južno od pustinje Sahare, s kojom zapadne zemlje sarađuju u borbi protiv džihadističkog nasilja povezanog sa Al Kaidom i grupom Islamska država koja je ubila hiljade i raselila milione ljudi.

Otkako je preuzela vlast, hunta je prekinula veze sa Francuskom i koristi nezadovoljstvo naroda prema tom svom bivšem kolonijalnom gospodaru kako bi ojačala svoju podršku. Takođe je zatražila pomoć ruske plaćeničke vojske Vagner, koja već deluje u nekolicini afričkih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.