Okončanje korupcije pomoći će srpskoj ekonomiji

Izvor: Southeast European Times, 26.Nov.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončanje korupcije pomoći će srpskoj ekonomiji

Eksperti veruju da će Beograd biti privlačniji stranim investitorima ako se korupcija smanji.

26/11/2012

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 26.11.2012.

Uspešna nastojanja za smanjenje korupcije u Srbiji značajno bi doprinela oslabljenoj državnoj ekonomiji, slažu se zvaničnici i nevladine organizacije.

Finansijska šteta po srpsku ekonomiju -- koja se smatra jednom od najgorih u Evropi -- iznosi više milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << evra, što vladu dovodi na ivicu bankrotstva.

„Sredstva koja će biti sačuvana ako prevaziđemo i sprečimo dalju korupciju, posebno u državnim institucijama, mogla bi da pomognu ekonomiji i unaprede socijalnu situaciju. Tu posebno mislim na javno snabdevanje, gde su zloupotrebe najveće“, rekao je Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine i telekomunikacija, u izjavi za SETimes.

Poljuljana ekonomija bila je najveće pitanje na izborima održanim ranije ove godine, pokazale su ankete, i to sasvim opravdano. Strani dug se popeo na preko 15 milijardi evra ili 55 odsto BDP-a, premašivši legalni limit od 45 odsto BDP-a. Dinar je izgubio preko 13 odsto svoje vrednosti u odnosu na evro.

MMF je smanjio prethodnu procenu od 1,5 odsto rasta u ovoj godini na 0,5 odsto, dok su međunarodne rejting agencije Fič i Standard i Purs smanjile kreditni rejting Srbije na BB minus.

U međuvremenu, služba koja se bavi pitanjem korupcije Agencija za borbu protiv korupcije traži novog lidera, nakon što je Zorana Marković smenjena u svetlu istrage o korupciji. U izveštajima medija navodi se da je Markovićeva pokušala da dodeli sebi državni stan u Beogradu. Ona je porekla te tvrdnje.

Direktor Transparensi Srbije Vladimir Goati kaže da bi Srbija, kada bi uspela da slomi korupciju, mogla da ima koristi od dolaska stranih investitora, jer bi zemlja bila sigurnija za investicije.

„Oni koji bi došli u Srbiju spustili bi kamatne stope, jer u zemljama koje su sigurne za investicije stope iznose 2 ili 3 odsto, a mi imamo 7 ili 8 odsto. To je ono što odvaja sigurnu od nesigurne ekonomske klime“, izjavio je Goati za SETimes.

Goati smatra da Srbija treba da prođe dalek put u toj borbi.

„To se ne meri nedeljama ili mesecima, nego godinama. Biće nam potrebne dve do tri godine da unapredimo svoj imidž i uverimo druge da se situacija promenila“, rekao je Goati.

Državljani Srbije svesni su koliko loše žive i znaju da bi trenutna kriza bila mnogo podnošljivija da se sredstva troše svrsishodnije i da milioni nisu otišli u džepove onih koji je trebalo da rade za građane, a ne protiv njih -- političara, predstavnika na svim nivoima vlasti i šefova kompanija.

„S obzirom na to koliko je ukradeno, mi čak imamo i dobar život u Srbiji. Iznenađena sam da uopšte ima nekih resursa iz kojih se može krasti. Ne zanima me ko dolazi iz koje političke stranke. Svi oni koji su profitirali na štetu naroda treba da odgovaraju za to“, rekla je studentkinja Irena Dosić, 22, za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.