Oko Tajvana primećeni kineski ratni brodovi i 26 letelica

Izvor: Beta, 11.Apr.2023, 08:38

Oko Tajvana primećeni kineski ratni brodovi i 26 letelica

Tajvanske vlasti primetile su devet kineskih ratnih brodova i 26 aviona oko ostrva, dan nakon što je Peking objavio kraj vojnih manevara.Kina je jutros mobilisala vojne letelice i prešla nezvaničnu liniju razgraničenja "sa severa, centra i juga", saopštilo je ministarstvo odbrane Tajvana.Kineski brodovi primećeni su oko 11.00 po lokalnom vremenu.Peking je u subotu pokrenuo trodnevne vojne vežbe "potpunog opkoljavanja" Tajvana, organizovane u znak protesta zbog susreta tajvanske predsednice i predsednika donjeg doma američkog Kongresa.Kineski borbeni avioni i ratni brodovi simulirali su ciljana gađanja ostrva u okviru vojne vežbe nazvane "Ujedinjeni mač", koje je osudio Tajvan.SAD su pozvale Peking na uzdržanost.Cilj vežbi je simuliracija potpunog opkoljavanja ostrva od 23 miliona stanovnika na koje Peking polaže prava.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kineski ratni brodovi i letelice i dalje oko Tajvana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Apr.2023

Tajvanske vlasti primetile su devet kineskih ratnih brodova i 26 aviona oko ostrva, dan nakon što je Peking objavio kraj vojnih manevara. Kina je u utorak ujutro, 11. aprila, mobilisala vojne letelice i prešla nezvaničnu liniju razgraničenja "sa severa, centra i juga", saopštilo je Ministarstvo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.