Oklevetani kukuruz

Izvor: Politika, 15.Dec.2012, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oklevetani kukuruz

Ponovo smo sami sebe upucali u nogu. Ishitreno su preneti podaci privatne firme da je dve trećine ovogodišnjeg roda kukuruza zaraženo kancerogenim aflatoksinom. To je plasirano u medijima, prenele su sve strane agencije i tako smo ugrozili jedan od naših najvećih izvoznih aduta. Afera je potrajala dobrih desetak dana, sve dok nisu stigli novi, ovog puta zvanični rezultati. A oni kažu – nije 70 procenata kukuruza zaraženo, nego svega sedam odsto... Gotovo normalno.

Potrošačima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je potom poručeno da mogu da budu spokojni jer je hrana, čija je proizvodnja povezana sa upotrebom kukuruza, bezbedna i u njoj se, kako kažu, ne može pojaviti aflatoksin. Bezbedni su i mleko i palenta.

I šta sad? Ko snosi odgovornost za to? Iz Ministarstva poljoprivrede su saopštili da će svi koji su davali neodgovorne, i štetne izjave o zaraženosti kukuruza, koji je strateški poljoprivredni proizvod za Srbiju, snositi posledice.

Zbog toga se sada nameću nimalo prijatna pitanja. Prvo, Italijani su nam  pre dva meseca vratili pošiljku kukuruza koja je bila zaražena kancerogenom gljivicom. Zašto pre isporuke te pošiljke niko ništa nije preduzeo? Izvoz je ozbiljna stvar. Pa hajde da sve prekontrolišemo pre nego što naša roba krene put stranog kupca. Ali, avaj. Naknadna pamet.

Drugo, čiji je bio interes da plasira, kako se posle državne kontrole ispostavilo, potpuno netačne informacije o zaraženosti velikog dela ovogodišnjeg roda kukuruza? Čekamo odgovor.

I treće, zbog čega nemamo sisteme stalnog inspekcijskog monitoringa bezbednosti hrane čime bi se predupredilo da neko izađe u javnost s neutemeljenim podacima. Klevećemo proizvod koji nam donosi godišnje pola milijarde dolara u izvozu. Zašto našu hranu, koja treba da bude naša nafta, informativno trujemo? Što smo trapavi, neorganizovani, bez nadzornog sistema?

Sva ova pitanja su za državu.

Gde je njena reakcija? Kako je mogla da dozvoli da roba ode bez  kontrole, a onda da nas „u sopstvenu nogu upuca” svoja, domaća firma (laboratorija), saopštavajući uznemiravajuće informacije, da bi tek posle dve-tri nedelje Ministarstvo poljoprivrede izašlo sa bensedin saopštenjem – nije 70, već svega sedam odsto kukuruza je zaraženo. Kome to? Mleko je prosuto.

Iz ove neprijatne i nepotrebne afere, međutim, moraju se izvući dalekosežniji zaključci i potezi, pre svih, države oličene u Ministarstvu poljoprivrede, pa sve do poslednjeg inspektora na terenu. U ovoj zemlji konačno mora biti reda. Izvoz kukuruza, čak i bez toga, jer ga i mi jedemo, mora biti pod stalnom kontrolom. Što bi Italijani, kao kupci, bili privilegovaniji od nas?

Treba nam, znači, red, a njega uspostavlja država Srbija.

A ona je, bar u ovom slučaju, dok ne pukne na nekoj drugoj strani, rekla i „oprala se” da po Zakonu o bezbednosti hrane proizvođač odgovara za ispravnost hrane. E, baš bismo voleli da vidimo koga će da okrive s čijih je njiva obran zaražen kukuruz.

Biće, međutim, da smo neoprostivo zaraženi „virusom” neodgovornosti, jer kao država, a mi smo svi njen deo, ne radimo svoj posao.

Stefan Despotović

objavljeno: 15.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.