Izvor: S media, 04.Jan.2013, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okanović za S media tvrdi: Saobraćajni fakultet nije radio veštačenje tragedije na brdskoj trci „Tara 2012“!

Pojedini mediji objavili su vest u kojoj je navedeno da su stručnjaci Saobraćajnog fakulteta radili veštačenje o uzrocima tragedije na brdskoj trci „Tara 2012“.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za S media portal da to nije tačno!

- Saobraćajni fakultet u Beogradu nije radio to veštačenje – tvrdi Okanović za S media portal. - Ne znam da li je neko drugi radio, pretpostavljam da jeste, ali veštačenje sigurno nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << radili stručnjaci ovog beogradskog fakulteta!

„Veštačenje otkriva propuste, ne i odgovornost“

Komentarišući navode beogradske štampe, po kojima su organizatori krivi što su pustili publiku da gleda auto-trke sa velike blizine, Okanović napominje da kroz veštačenje ne može biti utvrđena nečija odgovornost, već samo propusti.

- Na osnovu utvrđenih propusta sud utvrđuje odgovornost – podseća Okanović.

Tragedija koja je potresla Srbiju

Kako prenose mediji, stručnjaci Saobraćajnog fakulteta su veštačili krivinu na delu staze kroz mesto Jasikovica u kojoj je vozač Branimir Simić iz Bijeljine izleteo s puta i smrtno povredio troje gledalaca.

U nesreći su stradali brat i sestra, Nikola (30) i Jovana Trišić (27) iz Bajine Bašte i Dragiša Jakovljević (47) iz Petrovca na Mlavi. Opširnije OVDE

Mediji prenose da se u dokumentu koji je Saobraćajni fakultet dostavio užičkom sudu navodi da je propust koji je doveo do tragedije to što organizatori trke nisu smeli gledaoce da puste toliko blizu puta, jer oštar zavoj u Jasikovici važi za zonu izletanja automobila kojoj ne sme biti dozvoljen pristup.

Elaborat – ključni dokaz

Okanović podseća da je ključno pitanje da li je po elaboratu bilo dozvoljeno da na toj krivini stoje gledaoci ili ne.

- Ako se ispostavi da po elaboratu nije bilo dozvoljeno da publika tu stoji, onda se postavlja pitanje zašto se, uprkos nepoštovanju elaborata dozvolilo održavanje trke ili zašto trka nije prekinuta na vreme – rekao je Okanović. - Ako je po elaboratu bilo dozvoljeno da se tu nalazi publika, postavlja se pitanje ko je izradio i ko je odobrio takav elaborat.

Okanović ističe da se sudski postupak najčešće ne završava sa samo jednim veštačenjem, već da sve stranke u postupku imaju pravo da traže drugo veštačenje.

- I tužilac i branilac mogu tražiti novo veštačenje ukoliko, iz opravdanih razloga, nisu zadovoljni veštačenjem. Ukoliko je jedan veštak pronašao propuste, ne znači da će se neki drugi veštak složiti sa tim, napominje Okanović.

Dan uoči trke "Tara 2012", na treningu, vozač Miloš Spasojević izgubio je nogu. Opširnije OVDE

Ivana Nikolić

Foto: YouTube printscr

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.