Ogromna krađa para, na američki način

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 12:54

Ogromna krađa para, na američki način

Više od 200 milijardi dolara je navodno ukradeno u SAD iz dve velike inicijative za pomoć malim preduzećima tokom pandemije koronavirusa.

Brojke koje je u utorak objavio generalni inspektor američke administracije za mala preduzeća (SBA), mnogo su veće od prethodnih projekcija kancelarije, prenosi AP.

U izveštaju generalnog inspektora navodi se da je "najmanje 17 odsto svih sredstava za COVID-EIDL i JPP isplaćeno potencijalno lažnim akterima".

U komentarima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priloženim izveštaju, visoki zvaničnik SBA osporio je nove brojke i rekao da pristup generalnog inspektora "sadrži ozbiljne nedostatke".

Asošijeted pres je 13. juna izvestio da su prevaranti potencijalno ukrali oko 280 milijardi dolara hitne pomoći, dok su još 123 milijarde dolara potrošene pogrešno.

Najveći deo potencijalnih gubitaka je iz dva programa SBA, a drugi iz obezbeđenih beneficija za nezaposlene radnike, koji su iznenada ostali bez posla usled ekonomskih preokreta izazvanih pandemijom.

Tri inicijative su pokrenute tokom administracije Donalda Trampa i nasledio ih je američki predsednik Džozef Bajden.

Portparol SBA saopštio je da je "od vitalnog značaja da se razjasni da se 86 odsto verovatnih prevara u programima JPP i COVID-EIDL dogodilo u prvih devet meseci tih programa".

Prevara u programima pomoci nezaposlenima tokom pandemije iznosi 76 milijardi dolara, prema svedočenju generalnog inspektora Ministarstva rada Larija Tarnera u Kongresu.

To je konzervativna procena. Još 115 milijardi dolara greškom je otišlo ljudima koji nisu trebali da dobiju beneficije, prema njegovom svedočenju, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.