Ogroman preokret; Predaja teritorija?

Izvor: B92, 29.Dec.2023, 13:55

Ogroman preokret; Predaja teritorija?

Paket oružja koji je najavila Bajdenova administracija mogao bi biti poslednji deo pomoći Sjedinjenihi Američkih Država za borbu Kijeva protiv Rusije.

Naime, američki predsednik i njegov kabinet uspeli su da zaobiđu blokadu Kongresa tako što će Ukrajini poslati oružje i municiju u vrednosti od 250 miliona dolara iz postojećih zaliha Pentagona, za šta im ne treba odobrenje Kongresa.

U tom novom američkom paketu pomoći Ukrajini nalaze se protivvazdušni projektili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ostale komponente Sistema PVO, dodatna municija za artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti HIMARS, artiljerijski projektili od 155 mm i 105 mm, protivtenkovski raketni bacači i više od 15 miliona komada artiljerijske municije.

Kako je finansiranje Ukrajine usporilo, zapadni partneri odlučili su da "tiho" promene retoriku prema Ukrajini.

Kako saznaje američki Politiko, Bajdenova administracija i evropski zvaničnici, umesto dosadašnjeg podržavanja ukrajinskog cilja potpune pobede nad Rusijom, sada rade na poboljšanju ukrajinske pozicije u budućim pregovorima o okončanju rata.

Takvi bi pregovori verovatno uključivali prepuštanje delova Ukrajine Rusiji. Njujork tajms, pak, piše da je ruski predsednik Vladimir Putin navodno spreman na "primirje" ako Kijev i Zapad priznaju ilegalno okupirane teritorije Ukrajine.

Navodno američki i evropski zvaničnici već sa Ukrajincima raspravljaju o preraspodeli kijevskih snaga iz ofanzivne u jaču odbrambenu poziciju protiv ruskih snaga na istoku.

To uključuje i jačanje sistema PVO, gradnju utvrđenja, ograda od žilet-žice i protivtenkovskih prepreka, kao i kopanje jaraka duž severne granice Ukrajine s Belorusijom.

Bajdenova je administracija, osim toga, usredsređena na jačanje odbrambene industrije Ukrajine.

Ali nedostatak strane pomoći već je oslabio položaj Ukrajine na bojnom polju.

Ruske snage nedavno su napredovale u Zaporoškoj oblasti i ponovno zauzele položaje na jugu zemlje koje su ukrajinske snage osvojile tokom letnje kontraofanzive.

Zapovednik Oleksandr Tarnavski izjavio je u intervjuu za BBC da rusko vođstvo želi da vrati Avdejevku, ali da ima i ambiciozniji cilj – zauzimanje cele Donjecke i Luganjske oblasti i ponovno zauzimanje teritorija koje su ruske snage izgubile u Zaporoškoj oblasti.

Institut za proučavanje rata (ISW) procenio je da ponovno rusko zauzimanje položaja nije posebno značajno u ovom trenutku, ali bi moglo postati bitno ako Zapad prekine vojnu pomoć Ukrajini. "Sada gubimo neka sela, ali ako se američka pomoć odloži, počećemo da gubimo gradove", rekao je Jehor Černjev, zamenik predsednika Odbora ukrajinskog parlamenta za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, u intervjuu za Njujork tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.