Oglasio se toksikolog povodom trovanja maloletnika u beogradskom klubu VIDEO

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 12:06

Oglasio se toksikolog povodom trovanja maloletnika u beogradskom klubu VIDEO

U slučaju nedavnog trovanja u noćnom klubu u Beogradu prema mišljenju toksikologa, najverovatnije se radi o kombinaciji alkohola i nekih drugih supstanci.

Među otrovanima je bilo i dosta mladih.

"Najverovatnije je u pitanju kombinacija supstanci, a to je najopasnije jer se postiže sinergijski efekat, jer se dejstvo jedne supstance pojačava drugom. Nema tu neutralizacije, nego je reč o sinergijskom delovanju. Od devet miliona različitih elemenata i jedinjenja sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može da bude otrov, samo je pitanje koncentracije i doze", rekao je toksikolog Radomir Kovačević za Tanjug.

Istakao je da je dobro što se mladi koji su se otrovali leče u nacionalnom centru za kontrolu trovanja na VMA, koje je, ocenio je on, najbolji izbor u ovom slučaju.

Prema njegovim rečima neki lokali i splavovi u Beogradu su na lošem glasu, a po ponašanju vlasnika se može zaključiti da među njima ima i manipulatora zbog profita.

"Ako sam dobro razabrao, iz tog kluba su rekli da su lokal izdali grupi dečaka. Vlasnik sada može da se brani da je on izdao lokal, a da su oni doneli piće, ali on je dužan da vodi računa šta se radi u njegovom klubu", rekao je Kovačević.

Istakao je da deca ne mogu da se drže pod staklenim zvonom i da se krive, ali da je društvo to koje bi trebalo da vodi računa o njihovoj zaštiti uključujući i represivne zakonske mere.

Naveo je da je sa medicinske strane, koncentacija do 2,8 promila alkohola, koliko je nađeno kod nekih otrovanih, veoma ozbiljna.

"To je teško pijanstvo. Alkohol kada uđe u organizam brzo ulazi u mozak i menja se ponašanje čoveka, ne menja se primarna struktura ličnosti ali se menja ponašanje", istakao je on.

Podnete krivične prijave protiv maloletnika, završili na VMA: Pronađena i droga; oglasilo se tužilaštvo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.