Oglasio se direktor SZO za Srbiju

Izvor: B92, 04.Mar.2021, 10:24

Oglasio se direktor SZO za Srbiju

Beograd -- Direktor SZO u Srbiji izjavio da je epidemiološka situacija u Srbiji pogoršana zbog nesprovođenja epidemioloških mera i prisustva novih sojeva virusa u zemlji.

"To zavisi od ponašanja ljudi. Znamo koje su to mere: fizička distanca, nošenje maske, higijena ruku i higijena kašlja. Ako je neko bolestan treba da bude izolovan i njegovi kontakti u karantinu", kazao je Marijan Ivanuša tokom gostovanja na RTS.

Poslednjim presekom stanja u Srbiji registovan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 4.491 slučaj zaraze, a Ivanuša je ocenio da taj broj može da brzo da poraste na 8.000 i da ugrozi zdravstveni sistem. Naveo je da je teško izračunati koliki procenat gradjana treba da bude vakcinisan da bi se ostvario kolektivni imunitet i istakao da je prerano govoriti o tome.

"Naročito imajući u vidu pojavu virusa koji se lakše prenosi. Ako se virus lakše prenosi, onda treba da bude više vakcinisanih (za ostvarivanje kolektivnog imuniteta)", ukazao je on.

Ivanuša je naveo da će u Srbiju putem progama Kovaksa prve vakcine u najboljem slučaju doći u martu i dodao da je naša zemlja uradila sve kako bi to bilo ostvareno. Kazao je da je do problema u tom programu došlo zbog nekih regulatornih uslova i nestrašice vakcina.

"Tek pre nekoliko dana su prve vakcine (preko Kovaksa) distribuirane u Africi i nadam se da će što pre biti distribuirane u našim krajevima", dodao je on.

Na pitanje o "kovid pasošima", čije se uvođenje pominje u Evropskoj uniji, Ivanuša je kazao da je stav SZO da je prerano o tome govoriti, pre svega zbog nedostatka vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.