Oglasio se Hil: Situacija je veoma opasna

Izvor: B92, 26.Sep.2023, 13:01

Oglasio se Hil: Situacija je veoma opasna

Ambasdor SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio da ambasadori Kvinte smatraju da je situacija na severu KiM veoma opasna.

Prema njegovim rečima, ona će zahtevati i dodatne napore da se dođe do uzroka cele situacije.

"Diplomatski proces mora biti ojačan u narednim danima i nedeljama", rekao je Hil novinarima na javnoj debati Promenjeno geopolitičko okruženje i izazovi međunarodnom pravnom poretku, koji je organizovao Savet za strateške politike u saradnji sa ambasadom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bugarske.

Hil je, komentarišući događaje u Banjskoj, na KiM, rekao da uvek žalimo za gubitkom života, ali je važno da imamo na umu da moramo nastaviti sa političkim procesom.

"Mislim da se odvijaju procesi kako da se dalje podstakne dijalog", rekao je Hil.

Ambasador je naglasio da može reći da je situacija tretirana veoma ozbiljno i da se odvijaju brojne diskusije i razgovori koje naredne korake treba preduzeti. "Diplomatski proces mora biti ojačan u narednim danima i nedeljama", rekao je Hil.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i sa šefom delegacije EU u Srbiji, povodom tragičnih događaja na KiM.

"U jednom od najtežih trenutaka za Srbiju imao sam važan razgovor sa predstavnicima Kvinte. Ponovio sam stavove Srbije o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji i zatražio da KFOR preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova umesto Kurtijeve policije. Takođe, postavio sam pitanje i zašto je Euleks bio odbijen od strane kosovske policije da prisustvuje samoj operaciji koja je provođena na teritoriji severa Kosova", napisao je Vučić na Instagramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"TO JE JEDAN TRAGIČAN DOGAĐAJ" Hil nakon sastanka Kvinte sa Vučićem: Situacija na severu KiM veoma opasna, tražićemo dodatne napore

Izvor: Blic, 26.Sep.2023

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas da ambasadori Kvinte smatraju da je situacija na severu Kosova i Metohije veoma opasna, i da će zahtevati dodatne napore da se dođe do uzroka cele situacije.

Nastavak na Blic...

Kako su rat u Ukrajini i promenjeno geopolitičko okruženje i izazovi u međunarodnom pravnom poretku trajno uticali na prilike u svetu (VIDEO)

Izvor: Blic, 26.Sep.2023

Rat u Ukrajini ugrozio je bezbednost svih zemalja u svetu. U kom pravcu bi dalje mogli da se odvijaju diplomatski odnosi Srbije sa drugim zemljama, da li je bliža Istoku ili Zapadu - o tome se polemisalo na javnoj debati "Promenjeno geopolitičko okruženje i izazovi u međunarodnom pravnom poretku",...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.