Izvor: RTS, 13.Jan.2022, 21:10

Održavanje referenduma na KiM upitno, hoće li to uticati na buduća glasanja

Tri dana ostalo je do izlaska na birališta, kada će građani moći da se izjasne da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava. I dok se u većini krajeva Srbije danima već polemiše o argumentima za i protiv, na Kosovu i Metohiji je u fokusu pitanje hoće li u nedelju referendum u sredinama sa srpskom većinom uopšte biti organizovan.
Prema dosadašnjim stavovima, Vlada u Prištini neće dozvoliti organizovanje referenduma na Kosovu i Metohiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Srbi na Kosovu i Metohiji sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na referendumu Srbije poštom ili u Kancelariji za vezu u Prištini. Referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa koju prihvata ijedna demokratska država", poruka je predsednika prištinske vlade Aljbina Kurtija.
Kurti to kaže na svom Tviter nalogu nakon što je o referendumu u srpskim sredinama razgovarao sa Žozepom Boreljom, komesarom za spoljnu politiku Evropske unije.
Borelj pak tvrdi da ljudima treba omogućiti da ostvare svoje pravo glasa. To je preneo i Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i objavio na svom Tviter nalogu.
"Prikupljanje glasova se u prošlosti odvijalo kroz OEBS. Ljudima bi trebalo omogućiti da ostvare svoje pravo da glasaju", ističe Borelj.
"Potez Kurtija politički" Na Kosovu i Metohiji se od 1999. godine, kada je uveden međunarodni protektorat, a docnije i kada su u Prištini jednostrano proglasili nezavisnost, održavaju i izbori za parlament Srbije. Kurtijeva vlada uoči referenduma menja pravila.
"To je politički potez. A šteta bi mogla biti zahlađenje odnosa Beograda i Prištine, što u njihovom slučaju nije interes Prištine, a mislim ni interes Beograda da se to uradi, a pogotovo nije interes Prištine, jer nacionalni interes Kosova je da poboljša odnose sa Srbijom", ukazuje analitičar Nedžmedin Spahiu.
Analitičar Miodrag Milićević smatra da ovo sada ne ide, sasvim sigurno, nikome u prilog.
"Pogotovo imajući u vidu da jedno takvo važno pitanje, kandidovano na teritoriji Republike Srbije, naprosto jedan deo građana sa državaljstvom Republike Srbije isključuje iz procesa i samim tim onemogućava, u stvari, puno izjašnjavanje svakoga od nas ponaosob", dodaje Milićević.
"Biće dalekosežne posledice" U Prištini tvrde da parlamentarni izbori i referendum nisu isto, a iz Beograda predsednik Srbije poručuje da će zabrana referenduma na Kosmetu izazvati posledice.
"To da ne dozvole Srbijma da glasaju. To će izazvati dalekosežne posledice, dalekosežne posledice. Imam poruku da poštuju Briselski sporazum, da poštuju sve ono što je od ranije potpisano i dogovoreno, to je moja molba i Kvinti i kompletnoj međunarodnoj zajednici da svoje čedo koje toliko maze i paze, da to čedo obaveste da moraju da poštuju sve sporazume", naglasio je Vučić u intervjuu za RTS.
Iz Srpske liste se za sada ne oglašavaju, prenoseći samo da Srbi sa Kosova i Metohije nikada do sada nisu glasali poštom i da zakon takvo izjašnjavanje u Srbiji na poznaje.
Postoji nekoliko opcija za učešće Srba sa Kosmeta na referendumu. Jedna je odlazak građana na najbliža birališta u centralnoj Srbiji, a druga, organizovati izjašnjavanje u srpskim sredinama gde je to moguće.
Upućeni kažu da, ako zabrana organizovanja referenduma uspe, može da bude pravilo i za predstojeće i sve naredne izbore.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.