Održana komemoracija žrtvama Jasenovačog logora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana komemoracija žrtvama Jasenovačog logora

DONJA GRADINA - U spomen području Donja Gradina služen je parastos žrtvama zločina u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac, kome su prisustvovali najviši predstavnici vlasti Republike Srpske i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Parastosu su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora u BiH, kao i supervizor za distrikt Brčko.

Prethodno je služena sveta liturgija u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, a potom su predsednik i premijer RS >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik i premijer Cvetković položili vence i zapalili sveće za pokoj duša žrtava jasenovačkog logora, na spomen području Donja Gradina.

Vence su položile i porodice žrtava jasnovačkih logora, delegacije lokalnih zajednica i predstavnici boračkih organizacija i političkih stranaka u RS.

Tačno u podne održan je pomen, koji podrazumeva pravoslavnu, jevrejsku i romsku molitvu.

Da se ne zaboravi

Iz sećanja ne smeju nestati svi oni koji su izgubili živote samo zato što su bili druge vere i nacije, poručio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković na pomenu žrtvama jasenovačkog logora, naglašavajući da su zločini neprihvatljivi civilizovanom društvu, razumu i moralu i da moraju biti osuđeni.

"Ovde u Donjoj Gradini, na mestu strašnih zločina, dok odajemo počast nevinim žrtvama, nemamo prava na zaborav", poručio je Cvetković.

Prema njegovim rečima, "ovo mesto, jedno od nacionalnih simbola stradanja, opominje nas da ne smeju nestati iz sećanja svi oni koji su izgubili živote samo zato što su bili druge nacije i druge vere".

Zločini, neprihvatljivi civilizovanom društvu, razumu i moralu moraju biti osuđeni, dodao je predsednik Vlade Srbije i naglasio da je ova poruka interes svih koji žive na ovim prostorima i osnova bolje budućnosti koju bi trebalo graditi.

Borba za istinske vrednosti

"Nastojmo da se borimo za istinske civilizacijske vrednosti, nastojmo da se borimo za svet u kojem neće biti zločina. Prošlost i budućnost nas obavezuju da ne dozvolimo da ikada više nasilju budu izloženi oni koji su drugačiji, ili koji drugačije misle", rekao je Cvetković.

Mi smo izabrali put mira na balkanskim prostorima, naglasio je premijer Srbije i poručio da je Srbija opredeljena da, ostvarujući svoje ciljeve, poštuje i razume druge, da osuđuje sve zločine i da niko ne nosi breme kolektivne krivice.

"Postoji iskonska potreba da se bolje razumemo, da se više poštujemo, da ozbiljnije sarađujemo i da učvršćujemo međusobne veze, jer, kako je objasnio Cvetković, samo tako mali balkanski narodi mogu opstati i izgraditi bolji položaj u svetu u kojem vladaju surovi zakoni velikih ekonomija.

Neka je večna slava svim žrtvama terora i genocida, rekao je Cvetković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.