Održan protest Jedan od pet miliona: Sećanje na 5. oktobar i poziv na bojkot

Izvor: B92, 05.Okt.2019, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan protest "Jedan od pet miliona": Sećanje na 5. oktobar i poziv na bojkot

Beograd -- Večerašnji protest "1 od pet miliona" u Beogradu najavljen je kao podsećanje na demonstracije 5. oktobra posle kojih je okončana vlast Slobodona Miloševića.

Održan je u znaku poziva na bojkot narednih parlamentarnih izbora.

Protest je, posle šetnje, završen pred zgradom RTS-a, koju su učesnici demonstracija izlepili nalepnicama na kojima piše "bojkot", kako javni servis, prema rečima jednog od organizatora protesta Miodraga Simovića, ne bi na to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaboravio, a u skladu s tim i na kamionu sa razglasom pojavio se transparent s natpisom "bojkot" kao glavni moto umesto ranijeg "1 od 5 miliona".

Nalepnice sa natpisom "bojkot" na zgradu RTS lepili su i Dragan Ðilas i Boško Obradović, a u šetnji do zgrade javnog servisa bili su i Vuk Jeremić, Janko Veselinovic, Borko Stefanović, Nikola Jovanović.

Na početku protesta predstavnik inicijative "Ne davimo Beograd" Vladimir Radojčić pozvao je građane da se podsete oktobra 2000. godine i rekao da 19 godina kasnije nema uslova za slobodne izbore.

On je pozvao okupljene da potpisuju deklaraciju tog udruženja o bojkotu predstojećih izbora.

Radojčić je naveo da njihov cilj "nije rušenje Aleksandra Vučića s vlasti, već slobodni izbori na svim nivoima".

Simović je, takođe, rekao da je blokada Rektorata učinila da ta institucija stane na stranu studenata.

Jedna od studentkinja koja je učestvovala u blokadi, Valentina Reković, poručila je da "4. novembra Siniša Mali više neće biti doktor nauka".

"Obratila bih se predstavnicima vlasti, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić i poslanicima koji su odlučili da komentarišu univerzitetska pitanja i da to ne smeju da rade, da li znaju čega se student sve odriče da bi stekao diplomu i čega se sve odriču roditelji da bi im dete pošteno steklo diplomu", rekla je Reković.

Profesor Filozofskog fakulteta Oliver Tošković pozvao Odbor za profesionalnu etiku BU da "na miru i bez pritisaka pogleda doktorat Siniše Malog i da bez pritisaka čašću potpisu odluku".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.