Odredba o pokrajinskoj upravi usklađena sa odlukom USS

Izvor: Blic, 04.Okt.2012, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odredba o pokrajinskoj upravi usklađena sa odlukom USS

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su večeras većinom glasova izmene odluke o pokrajinskoj upravi čime se ta oblast usklađuje sa odlukom Ustavnog suda Srbije (USS) kojom je ukinuto više nadležnosti pokrajine.

Potpredsednik vojvođanske vlade i pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne zajednice Andor Deli obrazložio je da su te izmene sačinjene tako što su obavljena usklađivanja prema zakonima u poljoprivredi, nauci i drugim oblastima.

Poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opozicija su u raspravi naglasili da je reč o formalnim izmenama koje u suštini nisu pravi odgovor na odluku USS.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je tim povodom izjavio novinarima da ta odluka Ustavnog suda ima veliki praktični značaj napominjući da ima značaj samo u određenim segmentima u kojima su ovom odlukom obavljena usklađivanja funkcionisanja pokrajinske uprave sa odlukom USS.

Šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Igor Mirović istakao je da je ustavni okvir jedini način za rešavanje ovog i drugih spornih pitanja i ponovio da je potrebno inicirati izmene Zakona o utvrđivanju nadležnosti pokrajine, a potom i Statuta Vojvodine.

U ime Srpske radikalne stranke poslanik Marijana Četojević rekla je da usvojenom odlukom o pokrajinskoj upravi nisu učinjene ni ranije najavljene kozmetičke izmene i dodala da je ta odluka bazirana na Statutu Vojvodine koji je, kako smatraju radikali, takođe neustavan.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Pavle Budakov založio se za to da nadležnosti pokrajine budu potpuno usklađene sa ustavom i dodao da bi predlog o tome trebalo da potekne iz poslaničkih grupa u pokrajinskom parlamentu.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milenko Jovanov rekao je da ova odluka izmenjena tako što su samo preimenovani pojedini termini i ocenio da je to "pokušaj iskakanja iz pravnog sistema Srbije".

Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški insistirao je na tome da bi trebalo menjati Ustav tako da nadležnosti Vojvodine budu jasno određene a ne, kako je rekao, podložne menjanju u republičkom parlamentu donošenjem pojedinih zakona.

Skupština Vojvodine prethodno je izabrala sedam zamenika pokrajinskih sekretara, usvojila izveštaj o prošlogodišnjem radu Fonda "Evropski poslovi" i razmotrila izveštaj o takođe prošlogodišnjem radu pokrajinskog obmudsmana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Vojvodine uskladila Odluku o upravi sa odlukom Ustavnog suda

Izvor: Blic, 04.Okt.2012

Poslanici vojvođanske skupštine sa 65 glasova usvojili su izmene Odluke o pokrajinskoj upravi, u skladu sa odlukama Ustavnog suda Srbije koji je pre tri meseca osporio 23 nadležnosti pokrajine...Obrazlažući predlog Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić, pokrajinski premijer, je rekao da pokrajinski organi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.