Skupština Vojvodine uskladila Odluku o upravi  sa odlukom Ustavnog suda

Izvor: Blic, 04.Okt.2012, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Vojvodine uskladila Odluku o upravi sa odlukom Ustavnog suda

Poslanici vojvođanske skupštine sa 65 glasova usvojili su izmene Odluke o pokrajinskoj upravi, u skladu sa odlukama Ustavnog suda Srbije koji je pre tri meseca osporio 23 nadležnosti pokrajine.

Obrazlažući predlog Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić, pokrajinski premijer, je rekao da pokrajinski organi žele da ispoštuju odluku Ustavnog suda i da se izmenama Odluke o pokrajinskoj upravi usklađuje rad pokrajinskih organa sa odlukama suda.

-Odluke Ustavnog suda nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veliki praktični značaj, već imaju veliki praktični značaj u određenim segmentima u kojima će biti izvršene korekcije i upodobljen način funkcionisanja pokrajinske uprave sa odlukom Ustavnog suda. Najveći problem predstavlja što je Ustavni sud ograničio mogućnosti i prava pokrajine da pomaže socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. To je ono za šta tražimo rešenje, kako bi naknade koje smo davali za provorođeno dete, blizance i trojke sa teritorije Vojvodine, za socijalno ugrožene kategorije i penzionere, na neki drugi način realizovali i pomogli im. - istakao je Pajtić.

Igor Mirović, član predsedništva SNS, izjavio je da poslanički klub te stranke nepodržava promene Odluke pošto sa čuđenjem gleda na oklevanje vladajuće koalicije u Vojvodini da reši ustavnu krizu nastalu odlukom Ustavnog suda da neke odredbe Zakona o nadležnostima Vojvodine proglasi neustavnim.

-Vojvodina nije vlasništvo Demokratske stranke niti bilo koje druge stranke zato je želja svih opozicionih stranaka u Skupštini Vojvodine da se dijalogom, uz učešće predstavnika svih stranaka, reši to pitanje. Ali, vladajuća koalicija želi da konfrontacija tinja, i stalno podstiče i podgrejava konflikte. Dokaz za to je tužbe Ustavnom sudu zbog tih famoznih sedam odsto sredstava za Vojvodinu iz budžeta Srbije- kazao je Mirović.

Stvari su postavljene potpuno naopačke, nastavio je Mirović, umesto da se krene od većih zakonskih akata ka manjima, imamo predlog da se manjim aktom rešavanja pitanje većeg zbog toga SNS neće glasati za predlog DS.

Šef poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislavc Bogoroški je rekao da LSV podržava predlog pokrajinske vlade o promeni ali da Liga neće odustati od ideje da se “Ustav Srbije promeni jer ih referendumu o njegovom prihvatanju u Vojvodini na to obaavezuje”.

Osporavajući predloženu olduku Pavle Budakov(SPS) je rekao da je neprihvatljivo što se terminološkim promenama za neke osporene nadležnosti traži uporište za njihovo postojanjre u drugim zakonima .

-To je bajpsaovsko preživljavanje jer su u predlogu ove odluke izostavljene one najvažnije kao Vojvođanska akademija nauka na primer ili predstavništvo Vojvodine u Briselu I pored činjenice da ih je Ustavni sud osprio- istakao je Budakov.

Milenko Jovanov (DSS) je ocenio da se “ promenom pokrajinskih akata nemože rešavati pitanje za koje je nadležan republički zakon”.

Nakon usvajanja izmena Odluke o pokrajinskoj upravi, izaberani su novi članovi Pokrajinske izborne komisije, imenovan je novi direktora Garancijskog fonda Vojvodine i članovi Programskog odbora Radiotelevizije Vojvodina.

Podsetimo u Skupštini Vojvodine vladajuću većinu čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.