Odnos snaga u vladi izmenjen zbog afere i rada ministara

Izvor: Press, 09.Feb.2013, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnos snaga u vladi izmenjen zbog afere i rada ministara

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da je od toga da li će Vlada Srbije preživeti poslednju aferu mnogo važnije pitanje da li će biti uklonjene slabosti sistema koje su ovakav potres u vladi učinile mogućim.
   
"Da bismo konsolidovali demokratiju, moramo da promenimo sistem, a ne garniture, jer će se u neizmenjenom sistemu samo javljati nove ličnosti i slučajevi, a mehanizam će biti prepoznatljiv", izjavio je Stojiljković Tanjugu
   
Na prvom mestu, prema njegovim rečima, treba promeniti izborni sistem i ukrupniti političku scenu podizanjem cenzusa za koalicije, kako bi se sprečilo pravljenje neprogramskih koalicija u kojima mali koalicioni partneri imaju veliki ucenjivački potencijal i veći uticaj nego što zaslužuju svojom realnom političkom snagom.
   
Druga stvar koju treba menjati je potencijal da političko-bezbednosne strukture kreiraju vlast i politiku tako što utiču na političke sudbine otvaranjem tajnih datoteka.
   
"Ta vrsta uticaja je nedozvoljiva, i sada cinično zvuči sintagma - 'civilna kontrola policije i bezbednosnih službi'", kaže Stojiljković.
    
Treća stvar koja se mora promeniti je komotnost pripadnika političke elite u kontaktima sa strukturama koje se docnije pokažu kriminogenim.
   
"Ta fascinacija kriminogenim strukturama i igračima izvan politike, uključujući kontakte sa ambasadama i korporacijama, jeste nešto što se preterano lako dozvoljava u našoj politici. To je zona nedozvoljenog lobiranja i takvi kontakti moraju da se prijavljuju", navodi Stojiljković.
   
Ne usuđujući se da prognozira da li će nedavni potres biti i fatalan za vladu, Stojiljković je procenio da ona može da opstane ukoliko se pokaže da je Dačić bio neobavešten o tipu kontakta i da nije učinio ništa izvan okvira koji se može smatrati legitimnim u toj vrsti kontakta.
   
Prema njegovim rečima, transparentnost je najbolje "dezinfekciono sredstvo" u politici, i zato sve informacije o ovom slučaju treba podeliti sa javnošću.
   
Analitičar Saša Radulović smatra da poljuljani kredibilitet premijera i lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića nije jedini razlog zbog kojeg se odnos snaga u vladi promenio u korist Srpske napredne stranke, već da suštinski razlog treba tražiti u različitom stepenu uspeha pojedinih delova vlade.
   
"To vidimo iz ispitivanja javnog mnenja. Napredak koji je napravljen na polju borbe protiv korupcije je evidentan, dok ekonomski nismo mnogo učinili. Dodatno smo se zadužili, oko tri milijarde evra, dok se prethodna vlada tokom celog mandata zadužila šest milijardi evra", ukazao je Radulović.
   
On je, ističući nesrazmeru popularnosti pojedinih članova vlade i uspeha vlade u celini, konstatovao da je nova državna uprava nasledila veoma loše stanje u ekonomiji, ali da je odgovorna za to što, o njegovom mišljenju, nije uspela da za šest meseci nešto od zatečenog popravi.
   
Prema njegovim rečima, pored ekonomskih resora, koje vode ljudi iz Ujedinjenih regiona Srbije, i resori koje vodi Socijalistička partija Srbije nisu napravili značajnije pomake u prosveti, obrazovanju, zdravstvu, saobraćaju, što posredno ide u korist naprednjacima, čiji je lider Aleksandar Vučić dobio oreol najuspešnijeg člana izvršne vlasti.
   
Radulović je, međutim, upozorio i da će ministri iz Srpske napredne stranke takođe morati da idu ukorak sa visokim poverenjem koje u biračkom telu trenutno uživa Vučić.
   
Do sada, prema njegovoj oceni, nisu svi ministri SNS bili jednako uspešni.
   
Kao primer dobrih poteza Radulović je naveo izmene Zakona o energetici, u koji su, kako kaže, ubačene odredbe o sprečavanju korupcije i zloupotreba, zatim donošenje Zakona o javnim nabavkama, koji je "veliko poboljšanje u odnosu na vreme pre njega".
   
S druge strane, prema njegovim rečima, u Krivičnom zakoniku su učinjene krajnje problematične izmene, posebno u delu koji se odnosi na privredni kriminal i zloupotrebu službenog položaja, a izjave ministra Milana Bačevića u vezi sa ekspolatacijom nikla i izgradnjom kanala do Soluna njemu "zvuče pomalo neozbiljno".
                                                                              

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.